Wtorek z kaszą #44: Jaglane brownie z batatem i pomarańczą
Wymarzył mi się intensywnie czekoladowy deser, najlepiej taki, którym można cieszyć się bez wyrzutów sumienia. Początkowo chciałam upiec pełnoziarniste czekoladowo-buraczane ciasto bez dodatku cukru. Jego słodycz pochodziłaby od buraczków. Na pewno byłoby pyszne, ale w mojej kuchni zamiast buraków znalazłam bataty. Od razu pomyślałam o tym, że słodkie ziemniaki w smaku i strukturze najbardziej przypominają mi dynie, z której to nie od dziś wiadomo, że wychodzą świetne desery.
Aby było lekko i zdrowo, zrezygnowałam z dodatku mąki, ciasto wiążą jajka i mus batatowy z akcentem pomarańczowym i cynamonowym, a trzyma je w całości jedynie kakao oraz ugotowana kasza jaglana. Po upieczeniu ciasto wyglądało na zwarte i gotowe do jedzenia, ale ponieważ wierzch był przez dodatek kaszy trochę popękany, zdecydowałam się na polewę z gorzkiej czekolady. Dodatkowo ozdobiłam je plastrami kandyzowanej pomarańczy. I wyszło jeszcze lepiej niż to sobie na początku wyobrażałam :)
A jeśli dodatki to dla Was za duże szaleństwo to polecam przepis na klasyczne jaglane brownie.
Jaglane brownie z batatem i pomarańczą/ (forma 18x21 cm)
- batat (ok. 500 g)
- sok z 1 pomarańczy (ok. 150 ml)
- łyżka świeżo startej skórki z pomrańczy
- 2 jajka
- 500 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 czubatych łyżek gorzkiego kakao (30 g)
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżka masła lub oleju rzepakowego
- pomarańcza
- 250 ml wody
- 100 g cukru
- Batata obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy, aż zmięknie (ok. 20minut).
- Po tym czasie bataty odsączamy na sicie i studzimy. Łączymy ze szczyptą soli, skórką i sokiem z pomarańczy, miksujemy na gładkie puree.
- Mus z batata łączymy z cukrem, cynamonem i jajkami. Dodajemy ugotowaną kaszę oraz kakao, mieszamy dokładnie lub krótko miksujemy do połączenia składników.
- Formę wykładamy pergaminem, przelewamy ciasto, a wierzch wyrównujemy łyżką.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni przez 40 minut.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i formy, studzimy na kuchennej kratce.
- W kąpieli wodnej (ustawiamy miseczkę z czekoladą i masłem nad garnkiem z gotująca się wodą) topimy czekoladę. Płynną czekoladą polewamy wierzch ciasta.
- Pomarańczę kroimy w półplastry. W garnku rozpuszczamy cukier w wodzie. Wrzucamy kawałki pomarańczy do gotującego się syropu, podgrzewamy 10 minut.
- Odsączamy z syropu i plasterkami cytrusów dekorujemy wierzch ciasta.
- Brownie chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.