Wtorek z kaszą #15: Polenta z masłem orzechowym i karmelizowanymi kurkami

Wtorek z kaszą #15: Polenta z masłem orzechowym i karmelizowanymi kurkami
Zdjęcie - Wtorek z kaszą #15: Polenta z masłem orzechowym i karmelizowanymi kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiejsza bohaterka wtorkowego cyklu na pewno nie należy do czołówki najpopularniejszych kasz w Polsce. Za to wiedzie prym w słonecznej Italii, a nie od dziś wiadomo, że Włosi wiedzą co dobre. Mowa o kaszy kukurydzianej, z której przygotowuje się tam głównie polentę.

Polenta to rodzaj "włoskiej mamałygi" serwowanej na kilka sposobów. Podstawowa polenta jest niezwykle kremowa, bo wzbogacona o masło i parmezan. Świetnie smakuje na ciepło z jakimś wyjątkowym dodatkiem. Można ją również gotować na słodko np. w odsłonie śniadaniowej z owocami. Znakomicie sprawdza się też jako zapiekanka, wtedy przypomina trochę kukurydziany chlebek, a jeśli zastygniętą polentę pokroimy w paski i włożymy do pieca, wyjdą nam frytki (podobnych do tych z kaszy jaglanej).

Tym razem postawiłam na kremową wersję klasyczną, ale wzbogaciłam ją masłem orzechowym i podałam z karmelizowanymi kurkami, z ziarnami słonecznika, paseczkami papryczki chilli i odrobiną koperku.

Polenta z masłem orzechowym i karmelizowanymi kurkami/2-4 porcje
  • Polenta:
  • szklanka kaszy kukurydzianej
  • 3 szklanki wody
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • garść tartego parmezanu lub cheddara
  • sól, pieprz
  • Karmelizowane kurki:
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 150 g kurek
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika
  • łyżka posiekanej papryczki chilli
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz
  1. Kurki zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na kilka minut. Następnie czyścimy, odsączamy z wody i osuszamy. Większe grzyb kroimy w kostkę, mniejsze zostawiamy w całości.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę, poszatkowany czosnek oraz papryczkę chilli. Podsmażamy je przez 2-3 minuty.
  3. Dodajemy grzyby i podsmażamy przez ok. 8 minut. Gdy kurki puszczą wodę, przyprawiamy je pieprzem i solą do smaku oraz miodem. Karmelizujemy jeszcze minutę. Na koniec wrzucamy posiekany koperek i ziarna słonecznika.
  4. W dużym garnku podgrzewamy 3 szklanki wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy woda zacznie się gotować, wsypujemy stopniowo kaszkę kukurydzianą i mieszamy energicznie drewnianą łyżką.
  5. Kaszę gotujemy w zależności od jej rodzaju, od 5 do 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy polenta osiągnie już gęstą i lśniącą konsystencję, dodajemy masło, masło orzechowe i tarty ser. Polentę przyprawiamy solą i pieprzem, wykładamy do miseczek i ozdabiamy karmelizowanymi kurkami.
Tosia

Kategorie przepisów