Wrapy z chrupiącą wieprzowiną tonkatsu i awokado

Wrapy z chrupiącą wieprzowiną tonkatsu i awokado

Dzisiaj przygotowałem dla Was wyjątkowy przepis na przepyszne wrapy z chrupiącą wieprzowiną tonkatsu, awokado i warzywami. Ten wyjątkowy japońsko-meksykański miks smaków z pewnością zachwyci wszystkich miłośników kuchni z tych dwóch regionów. Grillowaną tortillę nadziałem przepysznym kawałkiem chrupiącego schabu panierowanego w panko, solidną porcją awokado oraz pikantną sałatką z dodatkiem płatków chili gochugaru i ostrej koreańskiej pasty gochujang. Oczywiście nie brakuje tutaj również świeżej kolendry i soku z limonki, bez których kuchnia meksykańska nie istnieje, a także sosu tonkatsu, który podaje się do japońskiej wieprzowiny w panko. Ten azjatycki dressing jest absolutnie wyjątkowy. Za sprawą aromatycznych przypraw: anyżu, cynamonu, goździków oraz pieprzu syczuańskiego nadaje potrawie wyjątkowy smak. Sos oczywiście można przygotować samodzielnie, ale czasami warto pójść na łatwiznę i skorzystać z gotowego produktu.

Mówiąc o tonkatsu warto jeszcze wspomnieć, w czym tkwi jej wyjątkowość. W gruncie rzeczy to taka japońska wersja kotleta schabowego. Jednakże, zamiast panierować go w bułce tartej, obtaczamy go w panko, które sprawia, że staje się on smakowicie chrupiący. Należy jeszcze powiedzieć, że mięsa nie ubija się tłuczkiem, tylko delikatnie spłaszcza wałkiem, aby nie naruszyć struktury mięsa. Tonkatsu można zarówno przygotować ze schabu, jak w dzisiejszym przepisie, jak i z polędwiczek wieprzowych czy kurczaka (polecam podudzia – są delikatniejsze niż filety). Mięso smaży się na głębokim oleju, dzięki któremu panko staje się złociste i chrupiące. Jednakże sam kotlet nie jest tłusty, szczególnie jeśli odsączymy go na papierowym ręczniku.

To tyle tytułem wstępu. Mam nadzieję, że te wrapy z chrupiącą wieprzowiną tonkatsu, awokado i warzywami Was zachwycą i skusicie się na nie w najbliższym czasie. Są naprawdę pyszne! To taki domowy fast-food w najlepszej możliwej formie. ?

Zdjęcie - Wrapy z chrupiącą wieprzowiną tonkatsu i awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wrapy z chrupiącą wieprzowiną tonkatsu, awokado i warzywami Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minutWartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Wieprzownia tonkatsu

  • ok. 400 g schabu wieprzowego (4 plastry)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 100 g panko
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól

 

   Pikantna sałatka:

  • 100 g czerwonej kapusty
  • 100 g marchwi
  • 50 g miksu ulubionych sałat
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 1 łyżeczka płatków chili gochugaru
  • 1 łyżka soku z limonki

 

    Dodatkowo:

  • 4 pszenne wrapy
  • 4 łyżki sosu tonkatsu
  • 1 awokado
  • garść listków świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 limonka do podania

PRZYGOTOWANIE

Wieprzownia tonkatsu

  1. Wieprzowinę pokrój w 1 cm plasterki i rozwałkuj, aby ją spłaszczyć. Kawałki mięsa posól i posyp pieprzem.
  2. Następnie oprósz je mąką, zanurz w rozbełtanym jajku i panieruj w panko. Wrzuć je na mocno rozgrzany olej i smaż po 2 minuty z każdej strony do złotego koloru. Po smażeniu odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

 

   Pikantna sałatka

  1. Kapustę drobno posiekaj, cebulę pokrój w piórka, a marchew w cienkie paseczki.
  2. W miseczce połącz majonez z pastą gochujang, płatkami gochugaru, sokiem z limonki i kolendrą.
  3. Dressingiem polej sałatkę i dokładnie wymieszaj.

 

  Wrapy

  1. Na grillu elektrycznym lub rozgrzanej patelni grillowej podpiecz wrapy z obu stron (po ok. 1 minucie z każdej). W tym czasie możesz również podgrzać w ten sam sposób wieprzowinę, aby była ciepła i chrupiąca.
  2. Jeszcze ciepłe wrapy złóż na pół i nadziej pikantną sałatką, wieprzowiną tonkatsu pokrojoną w plastry oraz pokrojonym awokado. Wnętrze wrapa polej sosem tonkatsu.
  3. Danie udekoruj świeżą kolendrą i czarnym sezamem. Podawaj z ćwiartkami limonki obok, aby każdy mógł skropić je sokiem.

Zdjęcie - Wrapy z chrupiącą wieprzowiną tonkatsu i awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów