Wołowina z kapustą i ziemniakami
Dzisiaj polecam wspaniałe danie jednogarnkowe, idealne na jesienne dni. Duszone mięso z warzywami z dodatkiem mojego ulubionego kminku lub innych ziół jeśli akurat za nim nie przepadacie. Parujące, rzogrzewające i sycące. Przepis pochodzi z październikowego numeru/2009 Soli i Pieprzu.
Składniki:
- 750 g wołowiny (np.mostka)
- 400 g ziemniaków
- 4 marchwie
- 2 korzenie pietruszki
- 1/2 bulwy selera
- 2 cebule
- 250 g kapusty włoskiej
- 2 łyzki oleju
- sól, czarny pieprz
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 500 ml bulionu rybnego ( u mnie z kurczaka)
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Ziemniaki, marchew, pietruszki i seler obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Cebulę oczyścić i pokroić w ósemki. Kapustę też oczyścić, wykroić głąb, główkę pokroic na szerokie paski, następnie opłukać i osuszyć. W dużym garnku rozgrzać olej, na dużym ogniu obsmażyć na nim mięso. Na mięsie rozłożyć ziemniaki i resztę warzyw, każdą warstwę pikantnie doprawić dolą, pieprzem i kminkiem. Wlać bulion, przykryć, dusić około 90 minut na średnim ogniu. Mięso i warzywa wymieszać jeszcze raz , doprawić solą i pieprzem. Danie posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)