Wołowina z kapustą i ziemniakami

Wołowina z kapustą i  ziemniakami

Dzisiaj polecam wspaniałe danie jednogarnkowe, idealne na jesienne dni. Duszone mięso z warzywami z dodatkiem mojego ulubionego kminku lub innych ziół jeśli akurat za nim nie przepadacie. Parujące, rzogrzewające i sycące. Przepis pochodzi z październikowego numeru/2009 Soli i Pieprzu.

Zdjęcie - Wołowina z kapustą i  ziemniakami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  •  750 g wołowiny (np.mostka)
  • 400 g ziemniaków
  • 4 marchwie
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 bulwy selera
  • 2 cebule
  • 250 g kapusty włoskiej
  • 2 łyzki oleju
  • sól, czarny pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 500 ml bulionu rybnego ( u mnie z kurczaka)

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Ziemniaki, marchew, pietruszki i seler obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Cebulę oczyścić i pokroić w ósemki. Kapustę też oczyścić, wykroić głąb, główkę pokroic na szerokie paski, następnie opłukać i osuszyć. W dużym garnku rozgrzać olej, na dużym ogniu obsmażyć na nim mięso. Na mięsie rozłożyć ziemniaki i resztę warzyw, każdą warstwę pikantnie doprawić dolą, pieprzem i kminkiem. Wlać bulion, przykryć, dusić około 90 minut na średnim ogniu. Mięso i warzywa wymieszać jeszcze raz , doprawić solą i pieprzem. Danie posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:) 

Kategorie przepisów