Włoskie mini pączki z ricotty - baci di ricotta
Pyszne mini pączusie z ricotty, idealne na jeden raz. Naprawdę bardzo smaczne, robi się je szybciutko. Przepis znalazłam tutaj. Niestety nie miałam migdałowego amaretto, ale i tak smak był super. Takie pączusie zrobimy w pół godziny, tak szybko też znikają, więc radzę od razu zrobić podwójną porcję. U mnie w lodówce już czeka ricotta i to dwa opakowania. Będziemy robić raz jeszcze podwójną porcję już tym razem :-)) Z podanych składników wychodzi około 30 sztuk. Miłego dzionka kochani :-)
Składniki:
- 250 g ricotty
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 jajka L
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru pudru + do posypania pączków
- olej rzepakowy do smażenia
1. Jajka miksujemy, dodajemy ricottę i miksujemy do połączenia się składników.
2. W miseczce mieszamy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem pudrem i cynamonem. Dodajemy do jajek wymieszanych z ricottą. Miksujemy żeby składniki się połączyły.
3. W wyższej patelni lub szerokim garnku rozgrzewamy olej ( oleju powinno być tak na wysokość około 3-4 cm.
Za pomocą dwóch łyżek nabieramy nieduże porcje ciasta, jedną nabieramy, a drugą zsuwamy ciasto do rozgrzanego oleju. Smażymy na ciemnozłoty kolor. Wyjmujemy cedzakiem i odsączamy na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)