Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii
Przygotuj wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii. Ciasto z olejem utrzymuje swoją świeżość przez kilka dni – musisz go spróbować.
Olej Kujawski Pierwsze Zbiory to olej, który powstaje z pierwszych zebranych nasion rzepaku. Idealnie sprawdza się do każdego rodzaju dań. Można na nim smażyć, marynować składniki, dodawać do sałatek i deserów.
Do upieczenia wilgotnego i mocno czekoladowego ciasta z cukinii jest potrzebna foremka typu “keksówka” o rozmiarach 11×20 cm.
Składniki na wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii:
- 300 g cukinii
- 160 g mąki
- 30 g kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g czekolady gorzkiej
- 3 jajka
- 100 -120 g cukru
- 70 g oleju Kujawskiego Pierwsze Zbiory
- szczypta soli
Jak zrobić wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii?
Cukinię myję i zostawiam skórkę. Razem ze skórką ścieram na tarce o dużych oczkach. Ścieram bezpośrednio przed przygotowaniem ciasta, wtedy nie trzeba jej odciskać.
W misce łączę za pomocą trzepaczki startą cukinię, jajka, cukier, olej rzepakowy i posiekaną czekoladę (też można zetrzeć ją na tarce). Gdy te składniki będą połączone – dodaję składniki suche i mieszam tylko do połączenia się.
Czekoladowe ciasto z cukinii wlewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku o temperaturze 180°C przez 55 minut. Piekę do suchego patyczka*.
Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii studzę na kratce i kroję po całkowitym wystudzeniu.