Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii

Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii

Zdjęcie - Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotuj wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii. Ciasto z olejem utrzymuje swoją świeżość przez kilka dni – musisz go spróbować.

Olej Kujawski Pierwsze Zbiory to olej, który powstaje z pierwszych zebranych nasion rzepaku. Idealnie sprawdza się do każdego rodzaju dań. Można na nim smażyć, marynować składniki, dodawać do sałatek i deserów.

Do upieczenia wilgotnego i mocno czekoladowego ciasta z cukinii jest potrzebna foremka typu “keksówka” o rozmiarach 11×20 cm.

Składniki na wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii:

  • 300 g cukinii
  • 160 g mąki
  • 30 g kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 100 -120 g cukru
  • 70 g oleju Kujawskiego Pierwsze Zbiory
  • szczypta soli

Zdjęcie - Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii?

Cukinię myję i zostawiam skórkę. Razem ze skórką ścieram na tarce o dużych oczkach. Ścieram bezpośrednio przed przygotowaniem ciasta, wtedy nie trzeba jej odciskać.

W misce łączę za pomocą trzepaczki startą cukinię, jajka, cukier, olej rzepakowy i posiekaną czekoladę (też można zetrzeć ją na tarce). Gdy te składniki będą połączone – dodaję składniki suche i mieszam tylko do połączenia się.

Czekoladowe ciasto z cukinii wlewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku o temperaturze 180°C przez 55 minut. Piekę do suchego patyczka*.

Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii studzę na kratce i kroję po całkowitym wystudzeniu.

Kategorie przepisów