Wieprzowina w 5 smakach z grzybami ( Five spice pork )
I kolejny przepis inspirowany kuchnią tajską i chińską ( od której ostatnio nie mogę i chyba wcale nie chcę się uwolnić! ).
Był już kurczak w przeróżnej postaci .. rybka na ostro … były sajgonki i dania wegetariańskie …
Dziś przyszła pora na wieprzowinę w 5 smakach.
Danie niesamowicie aromatycznie, niezwykle łatwe i sycące.
Tanie danie jest świetnym pomysłem np. na randkę ;)
Gwarantuję, że druga połówka będzie oblizywać się ze smakiem!
A może i poprosi o dokładkę ;)
SKŁADNIKI:
* cebula – 1 szt
*czosnek – 2 ząbki
* pieczarki – ok. 6 szt
* czerwona papryka – 0,5 szt
* mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g
* imbir, przyprawa 5 smaków , cukier – do smaku
* sos sojowy – 1 łyżeczka
* olej sezamowy – 1 łyżeczka
* ocet winny – 1 łyżeczka
DODATKOWO:
* ryż
* szczypiorek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek i szczyptę imbiru.
Po przesmażeniu wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę.
Przesmażamy na dużym ogniu przez ok. 5 minut, a następnie wrzucamy zmielone mięso.
Mieszamy rozbijając na drobne kawałki i smażymy do momentu aż się zetnie.
Wlewamy sos sojowy, ocet winny, olej sezamowy , szczyptę cukru i płaską łyżeczkę przyprawy 5 smaków.
Przesmażamy kilka minut cały czas mieszając i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.
Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!