Wieniec drożdżowy z marcepanem

Czas czytania: 4 min

Ciasto drożdżowe na Wielkanocnym stole musi być bez tego ani rusz! Najczęściej jest to oczywiście baba drożdżowa lub ciasto z kruszonką, ale takie ciasto może mieć również inną formę, może to być na przykład wieniec. Wieniec drożdżowy z marcepanem to nie tylko ciekawa forma, ale też wspaniały smak. Smak marcepanu w połączeniu z dżemem cytrynowym i prażonymi chrupiącymi migdałami zachwyci nawet najbardziej wymagających gości!

Ciasto drożdżowe jest dość łatwe do przygotowania oczywiście, jeśli mamy do dyspozycji robota kuchennego, który zrobi za nas całą pracę 😉 Ręczne zagniatanie trochę trwa, ale jest równie skuteczne 😉 W przypadku ciast drożdżowych bardzo ważną sprawą jest odpowiednio długie wyrobienie ciasta, a tym samym jego napowietrzenie. Pamiętajcie również o tym, że drożdżowe lubi ciepło! W trakcie wyrastania trzeba zapewnić mu odpowiednią temperaturę, czyli około 25 st C. W niższej ciasto będzie rosło wolno, wytworzy mniej pęcherzyków powietrza, a co za tym idzie, będzie mniej puszyste. Ciasto z tego przepisu jest dość klejące, ale nie dosypujcie do niego więcej mąki, ponieważ będzie twarde.

Poniżej zamieściłam kilka zdjęć pokazujących kroki jak przygotować wieniec 🙂

Zdjęcie - Wieniec drożdżowy z marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Wieniec drożdżowy z marcepanem Przepyszny warkocz drożdżowy z masą marcepanową

Course Desery
Cuisine Polish
Keyword marcepan, migdały
Prep Time 20 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 45 minutes

Servings 20

Author Anna Ingredients

Składniki na ciasto

  • 600 g mąki + do podsypania
  • 1 szczypta soli
  • 60 g cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
  • 120 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 1 żółtko
  • 300 ml mleka
  • 12 g drożdży świeżych

Składniki na nadzienie

  • 200 g marcepanu w bloku, może być również marcepan w czekoladzie
  • 1 mały słoiczek dżemu cytrynowego
  • 70 g migdałów

Dodatkowo

  • białko +1 łyżka mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny może troszkę więcej, lukier powinien być półpłynny

InstructionsPrzygotowanie ciasta

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli, wymieszać.
  • Mleko lekko podgrzać, zdjąć z ognia i dodać drożdże dokładnie wymieszać z łyżką mąki, odstawić do spienienia. Masło rozpuścić, przestudzić i odstawić.
  • Do misi z produktami sypkimi dodać mleko z drożdżami jajka oraz żółtko, wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto zacznie się łączyć w jednolitą masę zacząć dolewać cienkim strumieniem rozpuszczone masło. Wyrabiać przez około 3 minuty na średnich obrotach. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce lub do podwojenia objętości.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, kiedy będzie już gorący uprażyć w nim migdały do uzyskania rumianego koloru około 7 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić, a następnie posiekać.
  • Po czasie wyrastania wyjąć ciasto na lekko podsypany mąką blat, odgazować je przez lekkie ugniecenie dłońmi. Ciasto podsypać z dwóch stron mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 70×40 cm. Całą powierzchnię ciasta posmarować dżemem, następnie posypać równomiernie prażonymi migdałami. Przy pomocy tarki z grubymi oczkami bezpośrednio na placek zetrzeć marcepan.
  • Ciasto zaczynamy zwijać w rulon oczywiście od szerszego brzegu. Po zwinięciu rulon dociskamy na całej jego powierzchni, następnie przy pomocy ostrego noża przecinamy rulon na pół, zostawiając kawałek nieprzecięty. Zaplatamy „warkocz” zaczynając od nieprzeciętego końca przekładając jedną część ciasta nad drugą, na końcu zlepiamy dwa końce ze sobą. Teraz formujemy okrągły wieniec. Wieniec przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w środek wieńca można włożyć żaroodporną miseczkę, ale nie jest to koniecznie. Wieniec przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Przed wstawieniem ciasta do piekarnika wieniec posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem. Piec przez 25 minut po tym czasie sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone przez wbicie patyczka w jego środek, jeśli jest czysty to można ciasto wyjąć. Jeśli patyczek jest jeszcze oblepiony surowym ciastem, to należy dopiec je przez około 10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę, aby przestygł. Najlepiej przenieść go z całym papierem, wieniec jest olbrzymi trzeba więc uważać, aby go nie uszkodzić.
  • W kubeczku przygotować lukier, czyli wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem, jeszcze ciepły wieniec pomalować półpłynnym lukrem.
  • Smacznego!

NotesWystudzony wieniec przechowujemy szczelnie przykryty folią spożywczą, warto to zrobić, ponieważ ciasto drożdżowe szybko obsycha. Zabezpieczone ciasto będzie również świeże następnego dnia.  Ciasto jest ogromem i najlepiej upiec je na dużej blaszce lub w dużej ponad 30 cm średnicy formie.

Zdjęcie - Wieniec drożdżowy z marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Artykuł Wieniec drożdżowy z marcepanem pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z galaretką (Jaffa Cake)
1

Ciasto z galaretką (Jaffa Cake…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Minitorciki wielkanocne

Minitorciki wielkanocne

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Makowiec drożdżowy
7

Makowiec drożdżowy

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Baranek ;-)
11

Baranek ;-)

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia
1

Dyniowe ślimaczki z cynamonem…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Chałwowo-czekoladowy mazurek
1

Chałwowo-czekoladowy mazurek

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Mazurek wielkanocny z białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z białą cz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Babka czekoladowo – cytrynowa

Babka czekoladowo – cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kolorowa babka + film

Kolorowa babka + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Prosta babka piaskowa
2

Prosta babka piaskowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mazurek cytrynowy
1

Mazurek cytrynowy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście