Wielkanocne jajeczka z Oreo
Błyskawiczny deser przygotowany z dwóch składników – pokruszonych ciasteczek Oreo wymieszanych z serkiem śmietankowym. Ciasteczka można uformować w kuleczki lub w wielkanocnym klimacie, na kształt pisanek.
Ciasteczka robi się błyskawicznie. Nie pieczemy ich. Z uwagi na skład i fakt, że po ogrzaniu do temperatury pokojowej robią się dość miękkie, przechowujemy je w lodówce i wyjmujemy z niej tuż przed samym podaniem.
Ciasteczka można dowolnie udekorować – ja wykorzystałam kolorowe posypki cukrowe.
Wielkanocne ciasteczka „jajeczka” – składniki:
- 380-400 g ciasteczek typu Oreo/Neo
- 200 g serka śmietankowego np Mój Ulubiony
- 200 g czekolady mlecznej lub deserowej
- 1 łyżka masła
- kolorowe posypki
Jak zrobić wielkanocne ciasteczka – sposób wykonania:
Ciasteczka kruszymy w rozdrabniaczu na piach. Dodajemy serek śmietankowy i mieszamy do połączenia. W powstałej masy formujemy małe kuleczki, a te następnie formujemy w kształt jajeczek. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia desce lub blaszce. Odstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy w niej wierzch schłodzonych ciasteczek (można zanurzyć ciasteczka w polewie, lub rozprowadzić ją za pomocą pędzelka). Wierzch dekorujemy kolorowymi posypkami. Odstawiamy i przechowujemy w lodówce.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym