Wielkanocna zupa ze świeżego szpinaku i imbiru

Zdjęcie - Wielkanocna zupa ze świeżego szpinaku i imbiru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





































Ostatnio na burczymiwbrzuchu zrobiło się zielono i wiosennie. Pozostając przy tym klimacie chciałam Wam pokazać kolejną propozycję. Myślę, że u większości z Was na świątecznym stole pojawi się żurek lub biały barszcz (tak jak i u mnie co roku). Jeśli macie jakiś wpływ na dobór wielkanocnego menu i ochotę na coś nowego proponuję zupę ze świeżego szpinaku. Przypomina trochę zupę szczawiową, myślę jednak, że szpinak jest bardziej uniwersalny i taka zupa zasmakuje większej ilości osób. Pierwszą miseczkę kremu zjadłam z chlebkiem naan i kiełkami, ale kolejną wypróbowałam z jajkiem na twardo (inspirując się szczawiową i żurkiem) i muszę przyznać, że to świetna kompozycja smaków! Dla tych, którzy w święta wolą pozostać przy tradycyjnym żurku, a lubią szpinak zachęcam do spróbowania zupy ze szpinaku po prostu na obiad :)

Ps. U mnie przygotowania do Wielkanocy trwają nie tylko w kuchni (widoczne na zdjęciu poniżej)

Zdjęcie - Wielkanocna zupa ze świeżego szpinaku i imbiru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zupa krem ze szpinaku i imbiru
  • 300 g świeżych liści szpinaki
  • mały ziemniak
  • 1,5 l bulionu z kurczaka/warzywnego
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • kiełki lucerny

  1. Szpinak myjemy i usuwamy twarde łodygi liści. W woku rozgrzewamy olej arachidowy, wrzucamy posiekaną w piórka cebulę, plastry czosnku i posiekany imbir, przyprawiamy pieprzem i smażymy przez 4 minuty. Wrzucamy liście szpinaku i dusimy kilka minut, aż zwiędną.
  2. Dolewamy bulionu i dodajemy obrany i pokrojony w kostkę ziemniak. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, świeżym pieprzem i ostrą papryką.
  3. Miksujemy zupę blenderem na miarę gładką masę i chwilę podgrzewamy. Zupę podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i kiełkami lucerny. Wskazanymi dodatkami jest także jajko na twardo lub chlebek naan.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem brokułowo - szpinakowa
1

Zupa krem brokułowo - szpinako…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Placuszki z serkiem homogenizowanym i tartym jabłkiem

Placuszki z serkiem homogenizo…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
2

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pasta alla carbonara z kurkami

Pasta alla carbonara z kurkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Surówka z kapusty z ziołami
1

Surówka z kapusty z ziołami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kotlety z brokułu i ciecierzycy
1

Kotlety z brokułu i ciecierzyc…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Syrop z sosny na miodzie
1

Syrop z sosny na miodzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Sałatka brokułowa z jajkami i szynką
3

Sałatka brokułowa z jajkami i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem
1

Frittata z łodygą brokułu i cz…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Sałatka z grillowaną cukinią i fetą
2

Sałatka z grillowaną cukinią i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pesto wegańskie

Pesto wegańskie

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Naleśniki z twarożkowo-ziołowym nadzieniem
2

Naleśniki z twarożkowo-ziołowy…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu