Wielkanocna babka kolorowa
Wielkanocna propozycja – kolorowa babka.
Jest puszysta i wilgotna. Piekłam ją już kilka razy – tym razem kakao zamieniłam na budyń.
Składniki na wielkanocną babkę kolorową:
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 5 jajek
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 200 ml oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki suchego maku
- 1 budyń malinowy
- spożywczy barwnik czerwony (można pominąć)
Jak upiec na wielkanocną babkę kolorową?
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka ubijamy na dużych obrotach miksera, po chwili dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy razem na jasną masę.
Do masy powoli wlewamy olej – u mnie olej Kujawski, któremu jestem wierna od lat. Ma złocisty kolor oraz neutralny smak i zapach, dzięki czemu jest odpowiedni do zastosowań zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Masę na wielkanocną babkę kolorową cały czas ubijamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę dzielimy na trzy równe części: jedną zostawiamy białą, do drugiej dodajemy suchy mak, a do trzeciej budyń malinowy. Do tej masy dodałam kilka kropel barwnika spożywczego, ale można to pominąć.
Blaszkę do pieczenia babki smarujemy olejem rzepakowym, posypujemy bułką tartą, a nadmiar wysypujemy. Wkładamy ciasto na babkę – kolejność według uznania.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C z termoobiegiem. Wielkanocną babkę kolorową pieczemy przez ok. 50-60 min. lub do “suchego patyczka”.
Liczba porcji:12
Czas przygotowania: 80 min.
Stopień trudności: średnio trudne