Węgierska zupa z mięsem i grzybami

Nie ma nic lepszego w chłodne dni niż rozgrzewająca i sycąca zupa. Ja jestem ogromną fanką zup wszelkiego rodzaju a ta spełniła wszystkie moje wymagania. Jest bardzo sycąca bo z mięsem mielonym i aromatyczna dzięki leśnym grzybom i wędzonej papryce. Mogłabym ją jeść codziennie!

Zdjęcie - Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion to ta zupa zrobi się praktycznie sama. Szczegóły poniżej.

Zdjęcie - Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Węgierska zupa z mięsem i grzybami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 200g mięsa mielonego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 500g pieczarek, grzybów leśnych pokrojonych w ćwiartki
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej papryczki chilli
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 łyżka posiekanego koperku i pietruszki
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej średni garnek na średnim ogniu, wlej olej i wrzuć cebulę wraz z mięsem mielonym. Podsmaż rodrabniając mięso łyżką przez 3 minuty, po czym dodaj grzyby i czosnek i podsmażaj kolejne 5 minut.
  2. Następnie wmieszaj mąkę, paprykę wędzoną i chilli i dokładnie wymieszaj i podsmaż przez kolejne 3 minuty.
  3. Dodaj bulion, mleko, sos sojowy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
  4. Na koniec dodaj śmietankę, zioła i dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem do smaku.
  5. Podawaj po zagotowaniu.

Przygotowanie TCC:

  1. Do misy wyposażonej w mieszadło wlej olej, włóż mięso, cebulę, czosnek i grzyby i uruchom program slow cook P1 na 5 minut.
  2. Następnie dodaj mąkę, paprykę wędzoną i chilli i ponownie uruchom program slow cook P1 na 3 minuty.
  3. Wlej bulion, sos sojowy i mleko i uruchom slow cook P2 na 20 minut.
  4. Po tym czasie dodaj śmietankę, zioła, dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, uruchom program slow cook P1 na 3 minuty i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Hungarian mushroom and meat soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 tablespoons vegetable oil
  • 200g of ground beef or pork
  • 1 onion, diced
  • 2 cloves of garlic, chopped
  • 500 g wild mushrooms, quartered
  • 3 tablespoons flour
  • 1 tablespoon smoked paprika
  • 1 teaspoon of ground chilli
  • 3 cups of chicken stock
  • 3 tablespoons soy sauce
  • 1 cup of milk
  • 1/2 cup od double cream
  • 1 tablespoon of chopped dill and parsley
  • salt, pepper, sugar to taste

Preparation:

  1. Heat medium pot over medium heat, add the oil and onions along with ground meat. Cook breaking up meat bits with the back of a spoon for 3 minutes, then add the mushrooms and garlic and cook for another 5 minutes.
  2. Mix in the flour, smoked paprika and cook  for next 3 minutes.
  3. Add stock, milk, soy sauce, bring to a boil and cook for 15 minutes.
  4. Finally, add the cream, herbs and season to taste with salt, pepper and sugar.
  5. bring to a boil and serve.

Preparation for TCC:

  1. Add the oil, meat, onions, garlic and mushrooms into the bowl fitted stirrer and launch slow cook P1 program for 5 minutes.
  2. Then add the flour, smoked paprika and chilli and start the slow cook P1 program for 3 minutes.
  3. Add stock, soy sauce and milk and start slow cook P2 program for 20 minutes.
  4. Next add the cream, herbs, season with salt, pepper and sugar to taste, run the slow cook P1 program for 3 minutes and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kurczak w sosie maślano-rozmarynowym

Kurczak w sosie maślano-rozmar…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zielona Misa Buddy. Co ma  Budda do miski?

Zielona Misa Buddy. Co ma Bud…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Napój izotoniczny na wodzie kokosowej z różową cytryną
1

Napój izotoniczny na wodzie ko…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Jogurtowy sos wiosenny

Jogurtowy sos wiosenny

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Irlandzki sos miętowy do jagnięciny

Irlandzki sos miętowy do jagni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
2

Wiosenna sałatka z czosnku nie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Zupa czosnkowa z kurkumą
1

Zupa czosnkowa z kurkumą

Beti Beti
kruche babeczki

Boczniaki a'la flaczki

Boczniaki a'la flaczki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Wegański żurek z białą kiełbasą z tempehu

Wegański żurek z białą kiełbas…

food² food²
Food Square

Staropolski żurek na zakwasie
1

Staropolski żurek na zakwasie

A_SE A_SE
Shabbyeat

Staropolski zakwas na żurek wielkanocny

Staropolski zakwas na żurek wi…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Zupa z zielonej soczewicy i ciecierzycy

Zupa z zielonej soczewicy i ci…

figmara figmara
figowe smaki