Węgierska zupa z mięsem i grzybami
Nie ma nic lepszego w chłodne dni niż rozgrzewająca i sycąca zupa. Ja jestem ogromną fanką zup wszelkiego rodzaju a ta spełniła wszystkie moje wymagania. Jest bardzo sycąca bo z mięsem mielonym i aromatyczna dzięki leśnym grzybom i wędzonej papryce. Mogłabym ją jeść codziennie!
Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion to ta zupa zrobi się praktycznie sama. Szczegóły poniżej.
Scroll down for recipe in English
Węgierska zupa z mięsem i grzybami(4 porcje)
Składniki:
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 200g mięsa mielonego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 500g pieczarek, grzybów leśnych pokrojonych w ćwiartki
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej papryczki chilli
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 1 łyżka posiekanego koperku i pietruszki
- sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej średni garnek na średnim ogniu, wlej olej i wrzuć cebulę wraz z mięsem mielonym. Podsmaż rodrabniając mięso łyżką przez 3 minuty, po czym dodaj grzyby i czosnek i podsmażaj kolejne 5 minut.
- Następnie wmieszaj mąkę, paprykę wędzoną i chilli i dokładnie wymieszaj i podsmaż przez kolejne 3 minuty.
- Dodaj bulion, mleko, sos sojowy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
- Na koniec dodaj śmietankę, zioła i dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem do smaku.
- Podawaj po zagotowaniu.
Przygotowanie TCC:
- Do misy wyposażonej w mieszadło wlej olej, włóż mięso, cebulę, czosnek i grzyby i uruchom program slow cook P1 na 5 minut.
- Następnie dodaj mąkę, paprykę wędzoną i chilli i ponownie uruchom program slow cook P1 na 3 minuty.
- Wlej bulion, sos sojowy i mleko i uruchom slow cook P2 na 20 minut.
- Po tym czasie dodaj śmietankę, zioła, dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, uruchom program slow cook P1 na 3 minuty i podawaj.
Smacznego!
English version
Hungarian mushroom and meat soup(4 servings)
Ingredients:
- 4 tablespoons vegetable oil
- 200g of ground beef or pork
- 1 onion, diced
- 2 cloves of garlic, chopped
- 500 g wild mushrooms, quartered
- 3 tablespoons flour
- 1 tablespoon smoked paprika
- 1 teaspoon of ground chilli
- 3 cups of chicken stock
- 3 tablespoons soy sauce
- 1 cup of milk
- 1/2 cup od double cream
- 1 tablespoon of chopped dill and parsley
- salt, pepper, sugar to taste
Preparation:
- Heat medium pot over medium heat, add the oil and onions along with ground meat. Cook breaking up meat bits with the back of a spoon for 3 minutes, then add the mushrooms and garlic and cook for another 5 minutes.
- Mix in the flour, smoked paprika and cook for next 3 minutes.
- Add stock, milk, soy sauce, bring to a boil and cook for 15 minutes.
- Finally, add the cream, herbs and season to taste with salt, pepper and sugar.
- bring to a boil and serve.
Preparation for TCC:
- Add the oil, meat, onions, garlic and mushrooms into the bowl fitted stirrer and launch slow cook P1 program for 5 minutes.
- Then add the flour, smoked paprika and chilli and start the slow cook P1 program for 3 minutes.
- Add stock, soy sauce and milk and start slow cook P2 program for 20 minutes.
- Next add the cream, herbs, season with salt, pepper and sugar to taste, run the slow cook P1 program for 3 minutes and serve.
Enjoy!