Wegetariańskie spaghetti bolognese z soczewicą
Klasyka gatunku, ale w wersji wegetariańskiej. Pełna zdrowego białeczka ze strączków i aromatu. To wegetariańskie spaghetti bolognese z soczewicą i fasolą jest idealne jako wysokobiałkowy comfort-foodowy obiad. Na dodatek takie proste w przygotowaniu! Spróbujesz?
Wegetariańskie spaghetti bolognese z soczewicą
Rodzaj: wegetariańskie
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki na wegetariańskie spaghetti bolognese z soczewicą:
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 cebula cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 400 g pomidorów krojonych
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka chilli w płatkach
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka miodu
- Sól i pieprz
- 310 g soczewicy zielonej w puszce lub ugotowanej (można użyć czerwonej)
- 175 g białej fasoli
- Kilka listków bazylii do dekoracji
- 200 g makaronu spaghetti
- 16 g tartego parmezanu
Jak przygotować wegetariańskie spaghetti bolognese z soczewicą?
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, dodajemy przyprawy i smażymy kilka minut.
- Dodajemy pomidory i wodę oraz miód. Gotujemy około 5-10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Dodajemy opłukaną soczewicę i fasolę, mieszamy.
- Dodajemy makaron, mieszamy, dekorujemy bazylią.
Smacznego!
Inną wersję wegetariańskiego spaghetti bolognese, tym razem z tofu znajdziesz w moim ebooku „Wege obiad w 20 minut”.