Wegetariańskie spaghetti bolognese z soczewicą

Wegetariańskie spaghetti bolognese z soczewicą

Klasyka gatunku, ale w wersji wegetariańskiej. Pełna zdrowego białeczka ze strączków i aromatu. To wegetariańskie spaghetti bolognese z soczewicą i fasolą jest idealne jako wysokobiałkowy comfort-foodowy obiad. Na dodatek takie proste w przygotowaniu! Spróbujesz?

Zdjęcie - Wegetariańskie spaghetti bolognese z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Wegetariańskie spaghetti bolognese z soczewicą

Rodzaj: wegetariańskie

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2

Składniki na wegetariańskie spaghetti bolognese z soczewicą:

  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 cebula cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 400 g pomidorów krojonych
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka chilli w płatkach
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól i pieprz
  • 310 g soczewicy zielonej w puszce lub ugotowanej (można użyć czerwonej)
  • 175 g białej fasoli
  • Kilka listków bazylii do dekoracji
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 16 g tartego parmezanu

Jak przygotować wegetariańskie spaghetti bolognese z soczewicą?

 

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, dodajemy przyprawy i smażymy kilka minut.
  • Dodajemy pomidory i wodę oraz miód. Gotujemy około 5-10 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Dodajemy opłukaną soczewicę i fasolę, mieszamy.
  • Dodajemy makaron, mieszamy, dekorujemy bazylią.

Smacznego!

Inną wersję wegetariańskiego spaghetti bolognese, tym razem z tofu znajdziesz w moim ebooku „Wege obiad w 20 minut”.

Zdjęcie - Wegetariańskie spaghetti bolognese z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów