Wege kotlety dyniowe (nie tylko na Halloween)
Wszelki klopsy, kotlety i pulpety to taka tajemnicza kategoria dań. Tajemnicza, bo nigdy nie możesz mieć 100% pewności co tam w środku znajdziesz ;)))
Dla mnie kotlety to świetny sposób na przemycanie warzyw w posiłkach. Gdy robię klasyczne klopsy z mielonego mięsa, dodatek startej marchewki czy cukinii sprawia, że są delikatne i wilgotne. Z drugiej strony gdy wybieram kotlety w bezmięsnej wersji wege, wiem, że mogę zaszaleć, bo pod chrupiącą skorupką ciepłego kotlecika skrywa się cała masa jarzyn, a dzieci często… kompletnie nie są tego świadome. Warzywa przeszmuglowane. Wygrałam! ;)
Dzisiejsze wege kotlety przygotowałam z dyni i kalafiora. Dynię wybiera zawsze odmiany hokkaido, bo nie wymaga obierania. Jej skórka po upieczeniu/ugotowaniu jest zupełnie miękka.
Jakich warzyw użyć do warzywnych kotletów? Przepis - Wydrukuj przepisWażne, by warzywa używane do przygotowania kotletów nie były zbytnio nasączone wodą, warto je więc ugotować na parze lub upiec do miękkości z odrobiną oliwy. W tym drugim przypadku na blaszkę można od razu dorzucić por z czosnkiem i tym sposobem mieć już w zasadzie cały obiad gotowy za jednym razem, bo potem wystarczy już tylko doprawić i zmiksować składniki.
Najłatwiej formować klopsy, gdy pozwolimy masie stężeć przez jakiś kwadrans w lodówce. W tym czasie bułka tarta napęcznieje i całość da się łatwo formować w kształtne warzywne kotleciki.
W tego typu warzywnych przepisach często używam do doprawiania sosu sojowego, bo bardzo podnosi smak, dając nasze ulubione “umami”.
W tym wydaniu postawiałam na kotleciki w stylu Halloween, ale naturalnie nie musicie swoim doklejać oczu :))))
Składniki:
- kalafior - 1/2 małej główki
- dynia - 1/2 małej sztuki odmiany hokkaido
- por - ok. 10 cm kawałek
- czosnek - 1 ząbek
- sos sojowy - ok. 1/2 łyżki
- jajko - 2 szt
- bułka tarta - 1/4 szkl + do obtaczania
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
- olej - do smażenia
- Kalafior podziel na różyczki, dynię odmiany hokkaido pokrój w kostkę i ugotuj w małej ilości wody, pod przykryciem, do miękkości.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, włóż posiekany por i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smaż do miękkości minutę.
- Dodaj ugotowane warzywa, dopraw sosem sojowym . Smaż, aż miejscami lekko zbrązowieją. Ostudź.
- Połącz warzywa z bułką tartej i jajkami.
- Całość zblenduj na dość gładką (ale nie idealnie jedwabistą) masę.
- Odstaw na kwadrans do lodówki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę bułki tartej.
- Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstaw na kwadrans.
- Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej, a następnie smaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.