Wege kotlety dyniowe (nie tylko na Halloween)

Wege kotlety dyniowe (nie tylko na Halloween)
Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Wege kotlety dyniowe (nie tylko na Halloween) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszelki klopsy, kotlety i pulpety to taka tajemnicza kategoria dań. Tajemnicza, bo nigdy nie możesz mieć 100% pewności co tam w środku znajdziesz ;)))

Dla mnie kotlety to świetny sposób na przemycanie warzyw w posiłkach. Gdy robię klasyczne klopsy z mielonego mięsa, dodatek startej marchewki czy cukinii sprawia, że są delikatne i wilgotne. Z drugiej strony  gdy wybieram kotlety w bezmięsnej wersji wege, wiem, że mogę zaszaleć, bo pod chrupiącą skorupką ciepłego kotlecika skrywa się cała masa jarzyn,  a dzieci często… kompletnie nie są tego świadome. Warzywa przeszmuglowane. Wygrałam! ;)

Dzisiejsze wege kotlety przygotowałam z dyni i kalafiora. Dynię wybiera zawsze odmiany hokkaido, bo nie wymaga obierania. Jej skórka po upieczeniu/ugotowaniu jest zupełnie miękka.

Zdjęcie - Wege kotlety dyniowe (nie tylko na Halloween) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jakich warzyw użyć do warzywnych kotletów? Przepis - Wydrukuj przepis

Ważne, by warzywa używane do przygotowania kotletów nie były zbytnio nasączone wodą, warto je więc ugotować na parze lub upiec do miękkości z odrobiną oliwy. W tym drugim przypadku na blaszkę można od razu dorzucić por z czosnkiem i tym sposobem mieć już w zasadzie cały obiad gotowy za jednym razem, bo potem wystarczy już tylko doprawić i zmiksować składniki.

Najłatwiej formować klopsy, gdy pozwolimy masie stężeć przez jakiś kwadrans w lodówce. W tym czasie bułka tarta napęcznieje i całość da się łatwo formować w kształtne warzywne kotleciki.

W tego typu warzywnych przepisach często używam do doprawiania sosu sojowego, bo bardzo podnosi smak, dając nasze ulubione “umami”.

W tym wydaniu postawiałam na kotleciki w stylu Halloween, ale naturalnie nie musicie swoim doklejać oczu :))))

Zdjęcie - Wege kotlety dyniowe (nie tylko na Halloween) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • kalafior - 1/2 małej główki
  • dynia - 1/2 małej sztuki odmiany hokkaido
  • por - ok. 10 cm kawałek
  • czosnek - 1 ząbek
  • sos sojowy - ok. 1/2 łyżki
  • jajko - 2 szt
  • bułka tarta - 1/4 szkl + do obtaczania
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
  • olej - do smażenia
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
  1. Kalafior podziel na różyczki, dynię odmiany hokkaido pokrój w kostkę i ugotuj w małej ilości wody, pod przykryciem, do miękkości.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, włóż posiekany por i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smaż do miękkości minutę.
  3. Dodaj ugotowane warzywa, dopraw sosem sojowym . Smaż, aż miejscami lekko zbrązowieją. Ostudź.
  4. Połącz warzywa z bułką tartej i jajkami.
  5. Całość zblenduj na dość gładką (ale nie idealnie jedwabistą) masę.
  6. Odstaw na kwadrans do lodówki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę bułki tartej.
  7. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstaw na kwadrans.
  8. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej, a następnie smaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.

Kategorie przepisów