Wegańskie mini tarty chałwowo - czekoladowe z marakują
Deser ten nie zachęca wyglądem, ale zaskakuje cudownym smakiem. Czekoladowy spód z suszonymi śliwkami, delikatny chałwowy krem i czekoladowa polewa. Wszystko zdrowe i na dodatek wegańskie. Tarty podałam z marakują, która przełamała ich słodki charakter, ale każde inne kwaśne owoce również się sprawdzą.
Wegańskie mini tarty chałwowo - czekoladowe
/6 mini tart/
czekoladowy spód:
1 szklanka suszonych śliwek namoczony w wodzie przez około 1 godzinę
3 łyżki kakao
2/3 szklanki płatków owsianych
2 łyżki oleju kokosowego
chałwowy krem:
300g ugotowanej białej fasoli
4 łyżki syropu ryżowego/klonowego
2 łyżki tahini
sok z 1/2 cytryny
1/3 szklanki mleka roślinnego
czekoladowa polewa:
1 łyżka kakao
1 łyżka mleka roślinnego
1/2 łyżki ksylitolu
1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego
do podania:
ulubione owoce - wykorzystałam marakuję
Wszystkie składniki na spód dokładnie zmiksować. Powstałą masą wylepić foremki na mini tarty. Wstawić do lodówki.
Wszystkie składniki chałwowego kremu również zblendować na bardzo gładką masę. Wypełnić nią wcześniej przygotowane foremki. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, aby krem lekko zastygł.
Po tym czasie przygotować polewę. Kakao, mleko roślinne, ksylitol i olej kokosowy umieścić w rondelku i ciągle mieszając, delikatnie podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawić do przestudzenia. Następnie przygotowaną polewą polać schłodzone tarty. Wstawić ponownie do lodówki również na około 2 godziny. Przed podaniem udekorować owocami.