Wegańskie brownie z batatów z truskawkami
Prawdziwe gliniaste brownie. Wegańskie i zdrowo słodkie. Mocno czekoladowe oraz całkiem aromatyczne. Z moim ulubionym letnim dodatkiem, czyli z truskawkami. Takie ciasto, to prawdziwa przyjemność podczas jego przygotowywania i delektowania się nim.
Wegańskie brownie z batatów z truskawkami
/kwadratowa forma o boku 23cm/
2 średnie bataty
1 mały banan
150g mąki owsianej
50g mąki kukurydzianej
50g kakao
1 czubata łyżka oleju kokosowego
100ml mleka roślinnego
2 łyżki syropu ryżowego
50g gorzkiej czekolady
16 truskawek
Bataty obrać i umyć. Pokroić na mniejsze kawałki i gotować przez 45 minut do miękkości. Odcedzić i ostudzić.
W rondelku umieścić olej kokosowy, syrop ryżowy, mleko roślinne i gorzką czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż do rozpuszczenia. Powstały płyn ostudzić.
Ugotowane bataty, banana, mąkę owsianą i kukurydzianą, kakao oraz przygotowany płyn umieścić w jednym naczyniu i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na wierzchu truskawki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego!