Wegański żurek z białą kiełbasą z tempehu
Żurek to podstawa na wielkanocnym stole. W moim domu właśnie od tradycyjnego żuru zaczynamy świąteczne śniadanie. Uwielbiam go za ten kwaskowaty smak, dużą ilość chrzanu i majeranku. Jednak zwykle jadam go bez dodatków. Nie jestem wielkim fanem kiełbas, czy jajek w zupie (chociaż od święta odrobinę przeboleję). Dlatego wpadłem na pomysł, żeby przygotować w pełni wegański żur. Dobry bulion ugotowany na lekko podpalonych warzywach pozwoli nam otrzymać smak wędzonki (można dodatkowo go podbić wędzoną papryką), do tego tradycyjny żytni zakwas i domowa biała kiełbaska przygotowana z tempehu, która dzięki odpowiednim przyprawom smakuje niemal jak prawdziwa! Bardzo polecam w te Święta!
*
SKŁADNIKI
na 6 porcji
Wegański żurek:
- 1,5 litra wody
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 1 por
- 1 cebula
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 300 ml zakwasu na żurek
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 50 ml śmietanki sojowej lub kokosowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól, pieprz
Biała kiełbasa z tempehu:
- 200 g wędzonego tempehu*
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki żytnich otrębów
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 50 ml wrzątku
- sól, pieprz
* PRZYGOTOWANIE Wegański żurek Wszystkie warzywa: marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz por umyj, obierz i pokrój na cząstki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć warzywa, zwiększ ogień do maksimum i spraw, aby nieco się przypaliły. Możesz je również podpiec w bardzo wysokiej temperaturze w piekarniku. Następnie przełóż je do garnka, wlej wodę, dodaj listki laurowe oraz ziele angielskie i gotuj przez około godzinę od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Z gotowego wywaru wyjmij warzywa. Zakwas na żurek wstrząśnij i wlej do bulionu. Zupę doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj otarte ząbki czosnku, chrzan, śmietankę i majeranek. Zagotuj ponownie i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Biała kiełbasa z tempehu Cebulę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim. Przysmaż na złoto i wyjmij przyprawy. Tempeh zmiel za pomocą blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Możesz go również zetrzeć na tartce. Do tempehu dodaj cebulkę, musztardę, siemię lniane, otręby, pozostałe przyprawy i otarte ząbki czosnku. Wlej gorącą wodę i połącz wszystkie składniki ze sobą, zagniatając masę lub miksując ją za pomocą blendera. Podziel ją na dwie części i uformuj dwie kiełbaski. Każdą z nich zawiń szczelnie w folię spożywczą i wrzuć na wrzątek. Gotuj przez 5 minut, wyjmij i odstaw do wystudzenia. Następnie odwiń z folii. Kiełbasę przechowuj w lodówce. Przed podaniem pokrój na plasterki i dodaj do żurku.
*Jeśli nie dostaniesz tempehu, możesz wykorzystać również wędzone tofu. Kiełbasa będzie miała wtedy jednak mniej smaku umami, ale można go podbić pastą miso lub płatkami drożdżowymi.
*