Wegański bezglutenowy pasztet z warzyw i soczewicy
Wegański pasztet dobra rzecz. Chociaż ten pasztet nawet lepiej jeść na ciepło, jako lekki obiad albo kolację, podany z aromatycznym sosem pomidorowym, albo czosnkowym... Moja ulubiona wersja to na ciepło z czosnkowym. Ale można też oczywiście na kanapki, albo wsadzić do pity czy coś. Pycha. Nie zawiera glutenu, a rolę "zwieracza" masy ma tu czerwona soczewica*. Bogactwo warzyw, a zatem samo zdrowie i sporo błonnika. Ja najbardziej lubię go na orientalnie, nawet zbyt totalnie orientalnie, bo doprawiam go curry oraz mieszanką ras el hanaut.
Należy posiadać:
średnią cukinię
4 marchewki
2 pietruszki kalarepkę
1/2 małego brokuła
1/2 czerwonej papryki
1/4 selera
1/4 pora
2/3 szklanki czerwonej soczewicy
niemałą cebulę
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki dozwolonego tłuszczu (olej kokosowy lub inny, oliwa - u nas masło klarowane)
sól i pieprz do smaku
dozwolone zioła i przyprawy do smaku (ja dałam chili, curry i ras el hanaut)
tłuszcz i
bezglutenowa bułka tarta do wysmarowania formy
Soczewicę opłukać i ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa (oprócz papryki, cebuli, pora i czosnku) oczyścić i zetrzeć na tarce o grubszych oczkach (ja przepuszczam je przez specjalną przystawkę do tzw. kiciusia). Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę, pora w półtalarki, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na dużej, głębszej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, czosnek oraz pora i przesmażać ze 2 minuty, następnie dodać czosnek i często mieszając smażyć jeszcze chwilę. Dodać starte warzywa i smażyć, aż lekko się zrumienią i odparują. Ugotowaną i odparowaną lub odsączoną soczewicę wymieszać z resztą składników i doprawić według uznania. Formę (zwykłą keksówkę, tortownicę 24 cm etc.) natłuścić i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) i piec ok. 45 minut.
*jeśli możecie jajka, to możecie dodać 2 sztuki zmiksowane na puszysty sos - pasztet będzie wtedy lżejszy