Wegańska tarta z budyniem i owocami (bez pieczenia)
Tarta, która pozwala wyeksponować najlepsze sezonowe owoce. Delikatnie kokosowy spód i lekki waniliowy budyń to doskonałe tło dla użytych przeze mnie borówek i poziomek. Masa ma aksamitną konsystencję i nie zastyga do końca, ale właśnie taki efekt chciałam otrzymać, aby owoce zatapiały się w niej. Zachęcam również do wypróbowania innych blogowych przepisów na tarty bez pieczenia z sezonowymi owocami (oczywiście tak samo pysznych :D): Prosta tarta z truskawkami, Szybka tarta z kremem czekoladowym i malinami, Tarta z czarnymi malinami, Tarta z malinami i białą czekoladą.
Wegańska tarta z budyniem i owocami (bez pieczenia)
/prostokątna forma o długości 35 cm/
kokosowy spód:
150g płatków owsianych
40g mąki kokosowej
2 łyżki oleju kokosowego
waniliowy budyń:
350+50ml mleka roślinnego (użyłam sojowego)
4 łyżki skrobi z tapioki
4 łyżki cukru kokosowego
ziarenka z 1 laski wanilii
1 i 1/2 łyżeczki agaru
wierzch:
ulubione leśne owoce
Wszystkie składniki spodu zblendować na gładką masę. Wylepić nią wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wstawić do lodówki.
W międzyczasie zagotować 350 ml mleka z ziarenkami z laski wanilii. Skrobię z tapioki wymieszać z 50 ml zimnego mleka. Wlać tę mieszankę na gotujące się mleko i dokładnie wymieszać, aby powstał budyń. Dodać cukier kokosowy i wymieszać. Zagotować. Następnie dodać rozrobiony w 3 łyżkach wody agar i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez 1-2 minuty, co pewien czas mieszając. Odstawić do wystudzenia.
Zimną masę przelać na wcześniej przygotowany spód i wstawić, do czasu zastygnięcia, do lodówki na około 12 godzin. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.