Warzywa pieczone z serem feta
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 400 g batatów
- 400 g buraków
- 350 g kalafiora
- 250 g marchewki
- 150 g sera feta
- 100 g cebuli
- 60 ml oleju Vita rzepakowego z dodatkiem lnianki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj kalafior, a resztę warzyw obierz. Tak przygotowane pokrój na mniejsze części, kalafior podziel na różyczki i odłóż. Włóż warzywa do naczynia żaroodpornego – oprócz różyczek kalafiora. Zawartość naczynia oprósz solą, pieprzem, dodaj rozmaryn i rozgnieciony czosnek. Polej olejem Vita – możesz przemieszać, żeby równo rozprowadzić olej.
Piecz bez przykrycia przez 30-35 minut w temperaturze 190°C.
Krok 2
Do podpieczonych warzyw dodaj różyczki kalafiora. Przemieszaj. Na wierzch połóż pokruszony ser feta. Ponownie wstaw do gorącego piekarnika na około 15 minut. Nie przykrywaj.
Krok 3
Ostrożnie wyjmij gorące naczynie z piekarnika i pokrop upieczoną zawartość miodem oraz sokiem z cytryny. Możesz podawać od razu.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 60 min
Poziom trudności: łatwe
Okazja: obiad