Warzywa pieczone z serem feta

Warzywa pieczone z serem feta
Zdjęcie - Warzywa pieczone z serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 400 g batatów
  • 400 g buraków
  • 350 g kalafiora
  • 250 g marchewki
  • 150 g sera feta
  • 100 g cebuli
  • 60 ml oleju Vita rzepakowego z dodatkiem lnianki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Zdjęcie - Warzywa pieczone z serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj kalafior, a resztę warzyw obierz. Tak przygotowane pokrój na mniejsze części, kalafior podziel na różyczki i odłóż. Włóż warzywa do naczynia żaroodpornego – oprócz różyczek kalafiora. Zawartość naczynia oprósz solą, pieprzem, dodaj rozmaryn i rozgnieciony czosnek. Polej olejem Vita – możesz przemieszać, żeby równo rozprowadzić olej.

Piecz bez przykrycia przez 30-35 minut w temperaturze 190°C.

Zdjęcie - Warzywa pieczone z serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Do podpieczonych warzyw dodaj różyczki kalafiora. Przemieszaj. Na wierzch połóż pokruszony ser feta. Ponownie wstaw do gorącego piekarnika na około 15 minut. Nie przykrywaj.

Zdjęcie - Warzywa pieczone z serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Ostrożnie wyjmij gorące naczynie z piekarnika i pokrop upieczoną zawartość miodem oraz sokiem z cytryny. Możesz podawać od razu.

Zdjęcie - Warzywa pieczone z serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min

Poziom trudności: łatwe

Okazja: obiad

Zdjęcie - Warzywa pieczone z serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów