Tydzień z kurczakiem #2: Curry z kurczakiem, kalafiorem i szparagami

Tydzień z kurczakiem #2: Curry z kurczakiem, kalafiorem i szparagami
Zdjęcie - Tydzień z kurczakiem #2: Curry z kurczakiem, kalafiorem i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





























Kolejna potrawa z naszej serii "Tydzień z kurczakiem" to typowy indyjski smaczek. Curry to świetna rzecz, gdyż trochę jak gulasz jest praktycznie jednogarnkowe (ryżu w oddzielnym garnku nie liczę) i z każdym odgrzewaniem nabiera smaku. Ale jakiego smaku! Kiedyś kolega, który mieszka sam i pół dnia spędza w pracy chwalił mi się, że odkrył curry, które nie zjada mu zbyt wiele cennego czasu, a teraz nie je nic innego, tylko modyfikuje je według uznania. Zdecydowałam się na użycie udka z kurczaka, gdyż mimo że wymaga trochę więcej pracy niż gotowa do pokrojenia pierś, jest bardziej soczyste i tak szybko nie schnie. Ale tym naprawdę zabieganym polecam pierś, też powinna się sprawdzić. Do tego sezonowe dobra natury- kalafior i szparagi i mamy pyszny obiad z kurczakiem w roli głównej.
Curry z kurczakiem, kalafiorem i szparagami (4 małe porcje)
- 500 g kurczaka (3 udka bez kości i skóry)
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- pół małej ostrej chilli pozbawionej pestek*
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- 3 ziarna zielonego kardamonu
- pół paczki indyjskiej mieszanki przypraw**
- 3/4 filiżanki bulionu drobiowego
- 165 ml mleczka kokosowego

- pół małego kalafiora
- 10 zielonych szparagów
- 100g ryżu jaśminowego

Kurczaka okrój z kości i zdejmij skórkę. Pokrój na małe kawałki i odłóż na bok.
Poszatkuj cebulę, czosnek, chilli i imbir (wcześniej obierając go ze skórki). W średnim garnku rozgrzej masło i oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekane składniki, kmin, kolendrę, rozłupany kardamon i smaż przez kilka minut aż cebula się zeszkli.
Dodaj mięso i smaż aż się lekko zarumieni. Posyp wszystko przyprawą indyjską i dodaj bulion. Duś aż wyparuje połowa sosu, co jakiś czas mieszając. Dodaj mleczko kokosowe.
W tym czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją. Odłóż na bok pod przykrywką, powinien zachować ciepło.
Pokrój na małe kawałki kalafior i szparagi. Dodaj do mięsa i gotuj pod przykrywką aż kalafior lekko zmięknie. Podawaj w miseczkach wypełnionych ryżem.

* Użyłam bardzo ostrej pepperoni, stąd taka mała ilość. Dodaj tyle chilli, w zależności od rodzaju, aby danie było dość ostre
**Mieszanka, której użyłam była słona, dlatego danie nie wymagało dosolenia

Śliwka

Kategorie przepisów