Trufle kokosowo-daktylowe z tofu

Dzisiejsza propozycja może być dla niektórych z Was niemałym zaskoczeniem. Tofu do deseru?! No tak! Okazuje się, że tofu to składnik, który może być wykorzystywany do przeróżnych posiłków, począwszy od śniadań, poprzez dania główne, przekąski, a na deserach skończywszy.

Przyznam się Wam, że do tej pory sama miałam dość ograniczoną wizję tego, do czego wykorzystać ten sojowy produkt. Moje spojrzenie na ten składnik odmieniło się z chwilą sięgnięcia po książkę Amelii Wasiliev „Tylko tofu”. To właśnie z niej pochodzi poniższy przepis. W książce znajdziecie go pod nazwą: kulki z tofu i słonym karmelem. Ja zmieniłam u siebie na blogu na taką nazwę, bo bardziej mi ona odpowiada.

Jak można się domyśleć, książka w całości poświęcona jest przepisom na bazie lub z dodatkiem tofu. Znajdziecie ich tam ponad 60. Biorąc pod uwagę, że większość osób nie ma na tofu pomysłu, myślę, że to sporo.

Układ książki jest bardzo spójny. Każdy przepis zamieszczony jest na dwóch stronach, z czego na jednej znajduje się lista składników i zdjęcie produktów, druga z kolei zawiera zdjęcie gotowej potrawy i sposób wykonania. Zdjęcia są bardzo estetyczne, a przepisy szybkie i proste.

Jeżeli tofu nie jest Ci znane, lub uważasz, że jest niesmaczne, spróbuj go jeszcze raz! Moim zdaniem z tofu jest jak ze szpinakiem – nieodpowiednio przygotowane może zniechęcić, ale przy odpowiednim przepisie może też zachwycić i sprawić, że częściej sięgnie się po ten bogaty w żelazo i białko produkt.

  • 60 g tofu jedwabistego (ja miałam bio tofu z Lidla)
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 8 daktyli medjool
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli morskiej

Do wysokiego naczynia wkładamy daktyle bez pestek, tofu oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy za pomocą blendera aż do otrzymania masy o gładkiej konsystencji. Dodajemy wiórki kokosowe oraz szczyptę soli i ponownie krótko miksujemy, Z otrzymanej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (u mnie po około 18 g).

Gotowe kuleczki możemy dodatkowo obtoczyć w wiórkach kokosowych czy polać je polewą czekoladową. U mnie solo.

Przepisy z tych kategorii

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty

Najlepsza surówka z czerwonej…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Fish & Chips

Fish & Chips

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa pomidorowa: klasyczny, prosty przepis
1

Zupa pomidorowa: klasyczny, pr…

Moja Książka Kucharska Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska

Pasta rogalowa

Pasta rogalowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Buraczane kaszotto

Buraczane kaszotto

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Owsianka kokosowa a'la Bounty

Owsianka kokosowa a'la Bou…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Tarta z gruszkami bez pieczenia
2

Tarta z gruszkami bez pieczeni…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Orzechowiec na biszkopcie
4

Orzechowiec na biszkopcie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jaglanka kokosowa a'la Rafaello
1

Jaglanka kokosowa a'la Raf…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Domowa czekolada z orzechami
1

Domowa czekolada z orzechami

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Owsianka kokosowa a'la Bounty

Owsianka kokosowa a'la Bou…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kokosowy 3 Bit
1

Kokosowy 3 Bit

mapik27 mapik27
Świat Ciasta