Trufle kokosowo-daktylowe z tofu

Dzisiejsza propozycja może być dla niektórych z Was niemałym zaskoczeniem. Tofu do deseru?! No tak! Okazuje się, że tofu to składnik, który może być wykorzystywany do przeróżnych posiłków, począwszy od śniadań, poprzez dania główne, przekąski, a na deserach skończywszy.

Przyznam się Wam, że do tej pory sama miałam dość ograniczoną wizję tego, do czego wykorzystać ten sojowy produkt. Moje spojrzenie na ten składnik odmieniło się z chwilą sięgnięcia po książkę Amelii Wasiliev „Tylko tofu”. To właśnie z niej pochodzi poniższy przepis. W książce znajdziecie go pod nazwą: kulki z tofu i słonym karmelem. Ja zmieniłam u siebie na blogu na taką nazwę, bo bardziej mi ona odpowiada.

Jak można się domyśleć, książka w całości poświęcona jest przepisom na bazie lub z dodatkiem tofu. Znajdziecie ich tam ponad 60. Biorąc pod uwagę, że większość osób nie ma na tofu pomysłu, myślę, że to sporo.

Układ książki jest bardzo spójny. Każdy przepis zamieszczony jest na dwóch stronach, z czego na jednej znajduje się lista składników i zdjęcie produktów, druga z kolei zawiera zdjęcie gotowej potrawy i sposób wykonania. Zdjęcia są bardzo estetyczne, a przepisy szybkie i proste.

Jeżeli tofu nie jest Ci znane, lub uważasz, że jest niesmaczne, spróbuj go jeszcze raz! Moim zdaniem z tofu jest jak ze szpinakiem – nieodpowiednio przygotowane może zniechęcić, ale przy odpowiednim przepisie może też zachwycić i sprawić, że częściej sięgnie się po ten bogaty w żelazo i białko produkt.

  • 60 g tofu jedwabistego (ja miałam bio tofu z Lidla)
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 8 daktyli medjool
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli morskiej

Do wysokiego naczynia wkładamy daktyle bez pestek, tofu oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy za pomocą blendera aż do otrzymania masy o gładkiej konsystencji. Dodajemy wiórki kokosowe oraz szczyptę soli i ponownie krótko miksujemy, Z otrzymanej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (u mnie po około 18 g).

Gotowe kuleczki możemy dodatkowo obtoczyć w wiórkach kokosowych czy polać je polewą czekoladową. U mnie solo.

Przepisy z tych kategorii

Domowe galaretki pomarańczowe bez żelatyny

Domowe galaretki pomarańczowe…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Babeczki truskawkowe z galaretką (bez glutenu)

Babeczki truskawkowe z galaret…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Domowy budyń
1

Domowy budyń

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Lemon curd - angielski krem cytrynowy
3

Lemon curd - angielski krem cy…

food² food²
Food Square

Tiramisu
1

Tiramisu

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Budyń czekoladowy z frużeliną wiśniową
2

Budyń czekoladowy z frużeliną…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego
1

Surówka z kapusty pekińskiej i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pasta pieczarkowa o smaku pasztetowej

Pasta pieczarkowa o smaku pasz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z grillowaną cukinią i fetą
1

Sałatka z grillowaną cukinią i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Łazanki z naleśników gryczanych z czerwoną kapustą
1

Łazanki z naleśników gryczanyc…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka Panzanella

Sałatka Panzanella

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kluski ziemniaczane nadziewane
1

Kluski ziemniaczane nadziewane

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj