Tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar
Każdy wrocławianin zna kultowe tosty z pieczarkami, które można zjeść w Barze Witek przy ulicy Wita Stwosza. Ja do dzisiaj pamiętam ich smak, chociaż nie jadłem ich już całe lata. Chrupiące grube pajdy pieczywa tostowego wypełnione po brzegi pieczarkami i serem potrafiły nasycić na długo. Często chodziliśmy tam z rodzicami na zakończenie spaceru po starówce. Postanowiłem trochę powrócić do tych wspomnień i przygotować własne tosty w nieco bardziej wypasionej odsłonie. Tak powstały doskonałe tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar.
Zamiast pieczywa tostowego upiekłem domową maślaną brioszkę, która aż się prosi o przypieczenie jej na grillu. Między kromkami pieczywa ukryłem grubą warstwę usmażonych na maśle pieczarek doprawionych tylko solą i pieprzem oraz dobrej jakości ser cheddar o wyrazistym smaku. Jako dodatek, zamiast popularnego ketchupu postanowiłem zaserwować sos majonezowy z koreańską pastą paprykową gochujang, która nadaje całości pikanterii. Takie tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar smakują wspaniale i z dumą możecie podać je na weekendowe śniadanie. Od razu poranek stanie się piękniejszy! ?
Tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar
Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
SKŁADNIKI
Tosty:
- 4 kromki brioszki z tego przepisu lub chałki (można także użyć dobrego pieczywa tostowego)
- 250 g pieczarek
- 100 g sera cheddar
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Majonez paprykowy:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka pasty paprykowej gochujang lub harissy
- 1 łyżeczka soku z limonki
PRZYGOTOWANIE
Tosty
- Pieczarki pokrój w duże plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i usmaż pieczarki, aż nabiorą rumieńców, a cała woda odparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Drugą łyżkę masła roztop i posmaruj nimi kromki pieczywa z jednej strony.
- Dwie kromki brioszki ułóż stroną z masłem do dołu i wyłóż usmażone pieczarki, kolejno połóż plasterki sera cheddar i przykryj drugą kromką pieczywa posmarowaną stroną do góry.
- Grilla elektrycznego lub patelnię grillową rozgrzej i ułóż nań tosty. Grilluj po ok. 2 minuty z każdej strony do roztopienia sera. Podawaj z majonezem paprykowym obok.
Majonez paprykowy
- Majonez wymieszaj z pastą paprykową i sokiem z limonki.