Tosty francuskie z chałki na słodko
Tosty francuskie z chałki to moja propozycja na szybkie i pyszne śniadanie ! Do takich tostów wystarczy dodać ulubione dodatki, zaparzyć pyszną kawę i można raczyć się słodkim śniadaniem ?
Tosty francuskie to zdecydowanie jedne z szybszych śniadać, wystarczy zamoczyć kromki w mieszaninie mleka, jajek i cukru i usmażyć na patelni. Do tostów najlepiej sprawdzi się chałka najlepiej taka domowa, brioszka można też użyć kromek pszennego pieczywa lub bezglutenowego.
Mi najbardziej smakują takie polane miodem lub podane z dżemem, ale pysznie smakować będą też z polewą czekoladową (dla łasuchów) lub syropem klonowym. W przepisie użyłam mleka roślinnego ale spokojnie można użyć też mleka krowiego.
Podsumowując wystarczy 30 min aby zrobić sobie takie “królewskie” śniadanie !
6 kromek brioszki lub chałki
2 jajka
100 ml mleka roślinnego lub zwykłego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Miód i ulubione owoce ⠀
Jajka rozkłócamy, następnie dodajemy mleko roślinne (polecam migdałowe lub sojowe) lub zwykłe i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Zanurzamy po jednej kromce w jajku i od razu kładziemy na patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy na talerz, polewamy miodem lub syropem klonowym i dekorujemy ulubionymi owocami.
- 6 kromek chałki
- 2 jajka
- 100 ml mleka roślinnego lub zwykłego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
- Miód, dżem, ulubione owoce ⠀
- Jajka rozkłócamy, następnie dodajemy mleko i cukier. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Zanurzamy po jednej kromce w jajku i od razu kładziemy na patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy na talerz, polewamy miodem lub syropem klonowym i dekorujemy ulubionymi owocami.