Tosty francuskie z chałki na słodko

Tosty francuskie z chałki na słodko
Zdjęcie - Tosty francuskie z chałki na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tosty francuskie z chałki to moja propozycja na szybkie i pyszne śniadanie ! Do takich tostów wystarczy dodać ulubione dodatki, zaparzyć pyszną kawę i można raczyć się słodkim śniadaniem ?

Tosty francuskie to zdecydowanie jedne z szybszych śniadać, wystarczy zamoczyć kromki w mieszaninie mleka, jajek i cukru i usmażyć na patelni. Do tostów najlepiej sprawdzi się chałka najlepiej taka domowa, brioszka można też użyć kromek pszennego pieczywa lub bezglutenowego.

Mi najbardziej smakują takie polane miodem lub podane z dżemem, ale pysznie smakować będą też z polewą czekoladową (dla łasuchów) lub syropem klonowym. W przepisie użyłam mleka roślinnego ale spokojnie można użyć też mleka krowiego.

Podsumowując wystarczy 30 min aby zrobić sobie takie “królewskie” śniadanie !

Zdjęcie - Tosty francuskie z chałki na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tosty francuskie z chałki (6 tostów)


6 kromek brioszki lub chałki
2 jajka
100 ml mleka roślinnego lub zwykłego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Miód i ulubione owoce ⠀

Jajka rozkłócamy, następnie dodajemy mleko roślinne (polecam migdałowe lub sojowe) lub zwykłe i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Zanurzamy po jednej kromce w jajku i od razu kładziemy na patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy na talerz, polewamy miodem lub syropem klonowym i dekorujemy ulubionymi owocami.

Zdjęcie - Tosty francuskie z chałki na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tosty francuskie z chałki na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tosty francuskie z chałki na słodko Pyszne tosty francuskie pachnące wanilią z domowej chałki ! Pyszne i szybkie śniadanie. Kategorie: Śniadanie Kuchnia: Francuska Tagi: bez laktozy, śniadanie, tosty Czas przygotowania: 20 minutes Cook Time: 10 minutes Całkowity czas: 30 minutes Ilość porcji: 6 tostów Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki
  • 6 kromek chałki
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
  • Miód, dżem, ulubione owoce ⠀
Sposób wykonania
  • Jajka rozkłócamy, następnie dodajemy mleko i cukier. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Zanurzamy po jednej kromce w jajku i od razu kładziemy na patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy na talerz, polewamy miodem lub syropem klonowym i dekorujemy ulubionymi owocami.

Kategorie przepisów