Tortellini z ricottą i burakami

Tortellini z ricottą i burakami
tortelini Od jakiegoś czasu kuchnia włoska coraz częściej gości w moim menu z kilu powodów.Wygrałam i dostałam kilka książek do recenzji. Na Fb pojawia sie informacja o konkursie Roter Hahn do którego postanowiłam się zgłosić. Inspiracja do powstania dania były tortelini z ricottą i szpinakiem. Przepis klasyczny dla kuchni włoskiej, coś fanką szpinaku zbytnio jet jestem,zamieniałam go na gotowane buraki. Był do świetny pomysł ponieważ tortelinii z ricotta i burakami wyszły pyszne.
Przepis bierze udział w konkursie Roter Hahn
Zdjęcie - Tortellini z ricottą i burakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami składniki
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 1/2 oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
nadzienie
  • 3 buraki ugotowane
  • 25 dag sera ricotta
  • sól,pieprz do smaku
  • masło
Dodatkowo
  • 10dag stopionego masła
  • listki świeżych zioł
  • starty parmezan
wykonanie
Do miski wsypujemy mąkę,dodajemy jajka,oliwę,sól wszystko wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę następnie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na około 30 minut.
Przygotowanie nadzienia.
Ugotowane buraki przekładamy do wysokiego naczynia dodajemy ricottę doprawiamy do smaku solą i pieprzem miksujemy na gładką masę.
Ciasto rozwałkowujemy następnie wycinamy krążki, Na każdy nakładamy farsz ,brzegi ciasta zwilżamy wodą, przykrywamy drugim krążkiem.
Do garnka wlewamy wodę, solimy zagotowujemy. Gotujemy około 7minut.
Na talerzu układamy tortellini skrapiamy roztopionym masłem posypujemy starym parmezanem.

Kategorie przepisów