Tort naleśnikowy ombre z kremem czekoladowym i orzechami

Tort naleśnikowy ombre z kremem czekoladowym i orzechami
Zdjęcie - Tort naleśnikowy ombre z kremem czekoladowym i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort naleśnikowy ombre z kremem czekoladowym i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort naleśnikowy ombre z kremem czekoladowym i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort naleśnikowy ombre z kremem czekoladowym i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort naleśnikowy ombre z kremem czekoladowym i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 5 jajek
  • 20 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju Kujawski 3 Ziarna
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 50 g orzechów laskowych
  • 25 g cukru pudru
  • 10 g ciemnego kakao
  • 50 ml soku z buraków lub niewielka ilość różowego barwnika spożywczego
Przygotowanie

Kremówkę podgrzewamy na niewielkim ogniu razem z czekoladą i cukrem pudrem do momentu aż masa się połączy. Studzimy i dobrze schładzamy w lodówce przez co najmniej 2h.


Do mąki dodajemy jajka, mleko, sól oraz cukier. Stopniowo dolewamy wodę mineralną – do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta naleśnikowego.

Na koniec dodajemy olej i miksujemy lub ubijamy rózgą kuchenną.


Ciasto dzielimy na 2 części. Z jednej smażymy jasne naleśniki na patelni o średnicy ok 24 cm, drugą ponownie rozlewamy do dwóch naczyń i barwimy . Do jednej dodajemy kakao i 2-3 łyżki wody, do drugiej barwnik lub sok z buraków i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy i smażymy kolorowe naleśniki. Studzimy.

Schłodzoną masę śmietankowo-czekoladową krótko ubijamy mikserem aż stanie się puszysta.


Orzechy prażymy w piekarniku przez około 10 minut. Następnie studzimy i siekamy.


Naleśniki smarujemy czekoladowym kremem i układamy jeden na drugim zaczynając od kakaowych, następnie różowych, a na górze jasne.


Tort naleśnikowy posypujemy orzechami i podajemy.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów