Tort czekoladowy z kremem cappuccino
To tort dla mamy Marzenki. Miał być bardzo czekoladowy, może kawowy. Na pewno mocno wilgotny. Mama jest pasjonatką robótek ręcznych, krawcową z zamiłowania - stąd dekoracja w stylu pasmanteryjnym.
Cieszę się, że smakował, a Marzence dziękuję za foto przekrojonego tortu.
Tort krawcowej
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka maślanki, wstrząsnąć
- 1/2 filiżanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy
W drugiej misce wymieszać składniki mokre: maślankę, olej, jajka i wanilię.
Do suchych dodawać po trochę składniki mokre wyrabiając robotem. Na koniec dodać kawę.
Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 35-45 minut (patyczek powinien być suchy).
Studzić w formie. Zimny pokroić na trzy blaty.
Tort krawcowej
SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 50 dkg serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- kawa cappuccino
Ciasto jest bardzo wilgotne, więc odpada sprawa nasączania. Jedynie środkowy blat lekko skropiłam białym rumem.
Tort krawcowej
Tort krawcowej
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: