Torcik rabarbarowo – serowy z bitą śmietaną i truskawkami

Torcik rabarbarowo – serowy z bitą śmietaną i truskawkami
  • Składniki :
  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wody
  • Masa :
  • - ser biały dwukrotnie mielony - 200 g
  • - kokos - 4 łyżki
  • - rabarbar - 200 g
  • - cukier puder - 6 łyżek
  • - laska wanilii - 1 szt
  • Dodatkowo :
  • - śmietana 36 % - 250 ml
  • - truskawki - 200 g

Z sezonu rabarbarowego staram się korzystac na maxa!

Zrobiłam już ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.

Zrobiłam też smakowite drożdżówki

więc teraz przyszła pora na ciasto biszkoptowe.

Żeby mogło zachwycac nie tylko podniebienie , ale i oczy przygotowałam je w formie torciku!

Delikatny biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią …. ozdobione puszystą śmietaną i truskawkami tworzy nieziemską całośc!

I robi się błyskawicznie!

Zdjęcie - Torcik rabarbarowo – serowy z bitą śmietaną i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób przyrządzenia: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę powoli dosypując cukier. Gdy białka będą ubite powoli, po jednej łyżce dodajemy żółtka rozkręcone wcześniej z łyżeczką wody. Na koniec również porcjami wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy ok. 15 minut. Wylewamy ciasto na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 2 blaty.

Masa :

Ser biały mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru i podprażonymi wiórkami kokosowymi.

Dodajemy ziarenka wydrążone z laski wanilii.

Rabarbar kroimy w drobną kostkę.

Dosypujemy resztę cukru i gotujemy aż powstanie mus.

Całośc:

Wystudzony biszkopt smarujemy masą serową.

Układamy kilka pokrojonych truskawek.

Przykrywamy musem rabarbarowym i jeszcze jedną warstwą sera.

Przykrywamy drugą częścią biszkoptu.

Odstawiamy do lodówki do przegryzienia na ok. 1,5 godziny,

Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną 36% i truskawkami.

Zdjęcie - Torcik rabarbarowo – serowy z bitą śmietaną i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!


Tort dekorujemy dopiero przed podaniem , by śmietana zachowała puszystośc!

Kategorie przepisów