Torcik piernikowy przekładany powidłami
Składniki:
- 400 g powideł śliwkowych
- 300 g mąki tortowej
- 125 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 125 g cukru trzcinowego
- 125 g miodu
- 60 ml zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany 12%
- 3 jajka
- 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (lub 5-6 kupnej)
- 1 i ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
na polewę:
- 200 g czekolady deserowej
- 40 g masła
- 3 łyżki mleka
dodatkowo:
- masło i mąka do przygotowania formy
Przygotowanie
Dno tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki natrzeć masłem i oprószyć mąką.
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, zmiksować. Następnie dodać mąkę i wymieszać lub krótko zmiksować do połączenia. Na koniec dodać miód i kwaśne mleko, wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w 160°C (grzanie góra/dół) przez 45-55 minut. Wystudzić na kratce. Uwaga: ciasto rośnie z górką, którą należy po wystudzeniu ściąć.
Wystudzone i wyrównane ciasto przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat ułożyć na talerzu, posmarować połową powideł. Przykryć kolejnym blatem i ponownie posmarować powidłami. Na wierzchu ułożyć trzeci blat, lekko docisnąć.
W kąpieli wodnej rozpuścić razem połamaną na kawałki czekoladę, mleko i masło. Całość dokładnie wymieszać. Polewą posmarować wierzch i boki ciasta. Dodatkowo można posypać cukrową posypką.
Schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy.
Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com