Torcik piernikowy przekładany powidłami

Torcik piernikowy przekładany powidłami

Zdjęcie - Torcik piernikowy przekładany powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Torcik piernikowy przekładany powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Torcik piernikowy przekładany powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Torcik piernikowy przekładany powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Torcik piernikowy przekładany powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Torcik piernikowy przekładany powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Torcik piernikowy przekładany powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Torcik piernikowy przekładany powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Torcik piernikowy przekładany powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Torcik piernikowy przekładany powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 400 g powideł śliwkowych
  • 300 g mąki tortowej
  • 125 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 125 g miodu
  • 60 ml zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany 12%
  • 3 jajka
  • 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (lub 5-6 kupnej)
  • 1 i ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

na polewę:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 40 g masła
  • 3 łyżki mleka

dodatkowo:

  • masło i mąka do przygotowania formy

Przygotowanie

Dno tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki natrzeć masłem i oprószyć mąką.

 

Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.

 

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, zmiksować. Następnie dodać mąkę i wymieszać lub krótko zmiksować do połączenia. Na koniec dodać miód i kwaśne mleko, wymieszać.

 

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w 160°C (grzanie góra/dół) przez 45-55 minut. Wystudzić na kratce. Uwaga: ciasto rośnie z górką, którą należy po wystudzeniu ściąć.

 

Wystudzone i wyrównane ciasto przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat ułożyć na talerzu, posmarować połową powideł. Przykryć kolejnym blatem i ponownie posmarować powidłami. Na wierzchu ułożyć trzeci blat, lekko docisnąć.

 

W kąpieli wodnej rozpuścić razem połamaną na kawałki czekoladę, mleko i masło. Całość dokładnie wymieszać. Polewą posmarować wierzch i boki ciasta. Dodatkowo można posypać cukrową posypką.

 

Schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy.

 

 

Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów