Tofu w słodko-kwaśnym sosie z papryką
To tofu w słodko-kwaśnym sosie z papryką to kolejny spontaniczny przepis, który powstał w mojej kuchni. Siedząc na home office, zamarzył mi się lunch w azjatyckim stylu. Jednak przerwa była dość krótka, a w lodówce poza już lekko zmarszczoną papryką i resztką tofu w zasadzie pustka. Ale jak się okazuje, mając w spiżarni kilka azjatyckich sosów i przypraw, można wyczarować naprawdę smakowite danie praktycznie z niczego. Czym prędzej obtoczyłem więc tofu w skrobi i obsmażyłem na patelni, aby uzyskać chrupiącą skórkę, a następnie przygotowałem warzywa i połączyłem całość z marynatą inspirowaną koreańskim przepisem na dubu jorim. Tofu w słodko-kwaśnym sosie podałem z ryżem i prosty lunch w niecałe pół godziny gotowy!
Tofu w słodko-kwaśnym sosie z papryką
Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
SKŁADNIKI
Tofu z papryką:
- 1 kostka wędzonego tofu (ok. 200 g)
- 3 różnokolorowe papryki
- 1 cebula
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- olej sezamowy do smażenia
Sos słodko-kwaśny:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka koreańskiej pasty paprykowej gochujang (lub opcjonalnie płatków chili)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego (lub winnego, np. jabłkowego)
- 3 łyżki miodu, syropu z agawy lub klonowego (lub 2 łyżki cukru)
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Do podania:
- ugotowany na sypko ryż
- łyżeczka prażonej cebulki lub sezamu
- szczypiorek (biała część)
PRZYGOTOWANIE
- Tofu pokrój w kostkę lub plasterki i obtocz w skrobi ziemniaczanej.
- Usmaż je na złoto na rozgrzanym oleju, a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- W woku lub patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć cebulę posiekaną w piórka. Smaż na złoty kolor.
- Kolejno dodaj pokrojone w dużą kostkę papryki i smaż, aż zmiękną.
- W osobnym naczyniu połącz wszystkie składniki sosu, dokładnie je mieszając.
- Do warzyw wrzuć usmażone tofu i wlej sos. Całość gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie dodaj sól do smaku.
- Danie podawaj z ugotowanym ryżem i posyp prażoną cebulką lub sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem.