Tiramisu - włoski deser w słoiczku
TIRAMISU – tym właśnie zaczynamy serię fantastycznych deserów w słoiczku!
Tiramisu – po włosku znaczy ” PODERWIJ MNIE ” , a ja myślę , że każdego z Was uda mi się „poderwać” tym sposobem.
Deser smakuje obłędnie i nie znam osoby, które nie zjadłaby go do ostatniego kęsa!
Delikatny, serowy krem przełożony biszkoptami nasączonymi w kawie wręcz rozpływa się w ustach.
Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni!
A Ci, którzy za kawą nie przepadają myślę, że w słoiczku też nie zostawią ani kęsa!
Taki deser z całą pewnością zachwyci zarówno na walentynkowej kolacji, szalonych imprezach, jak i romantycznej randce – nie tylko smakiem, ale również sposobem podania!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 1 porcja )
* żółtko – 1 szt
* cukier – 2-3 łyżki
* dobrej jakości mascarpone – 80 g
* śmietana 36% kremówka – 50 g
* biszkopty okrągłe – ok. 5 szt
* prawdziwe kakao – 1 łyżka
* mocna kawa – ok. 50 ml
- * Jeśli chcemy wersję alkoholową dodajemy odrobinę likieru amaretto do masy serowej.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajko wyparzamy, żółtko ucieramy z cukrem nad kąpielą wodną przez ok. 3 minuty, studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone – miksujemy, a następnie wkładamy ubitą na puch śmietanę.
Do słoiczka wkładamy biszkopt, nasączamy kawą, przykrywamy kremem serowym , oprószamy kakao.
Powtarzamy do wykończenia składników, wkładamy do lodówki.
Podajemy mocno schłodzone udekorowane bitą śmietaną i odrobiną kakao.
Smacznego!