Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i kolendrą

Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i kolendrą

Śledź, obok barszczu z uszkami czy pierogów z kapustą i grzybami, to jeden z nieodłącznych elementów polskiego wigilijnego stołu. W moim domu zwykle króluje tradycyjny śledź w śmietanie z cebulą i jabłkami, który co roku przygotowuje moja Babcia. Tym razem postanowiłem jednak trochę zabawić się z tradycją i stworzyć własny przepis na nietypowy tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i kolendrą, który myślę, że posmakuje wszystkim miłośnikom słodko-kwaśnych smaków. W tej recepturze wykorzystałem trzy marynowane składniki: kiszone ogórki, buraczki oraz kapary, których smak zostaje przełamany słodkim mango oraz kwaśnym granatem. Dodatkowo całe danie doprawiłem aromatyczną kolendrą, musztardą francuską z całą gorczycą, miodem i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko to wspaniale komponuje się ze śledziami i nadaje im charakteru.

Jeśli chodzi o sam główny punkt programu, czyli śledzie to najlepiej oczywiście wykorzystać delikatne matjasy z solanki. Takie będą najsmaczniejsze. Niestety trudno je znaleźć w sklepach, bo to produkt dość ekskluzywny – młode ryby są poławiane w bardzo krótkim okresie i odpowiednio przygotowywane od razu na kutrze. Mnie niestety nie udało się ich zdobyć na potrzeby tego przepisu. Dlatego wykorzystałem popularne filety śledziowe à la matjas w oleju. Przed przygotowaniem je tylko odcedziłem. Jeśli jednak są to mocno słone filety z solanki, to należy je najpierw namoczyć w wodzie przez kilka godzin i dobrze opłukać, aby ich smak był delikatniejszy i nie zdominował dania. To tyle rad z mojej strony – mam nadzieję, że taki tatar ze śledzia zagości u Was na świątecznym stole, albo przy innej okazji. Podany w taki sposób, jak na zdjęciu, prezentuje się naprawdę elegancko i może stanowić ciekawy pomysł na przystawkę.

Zdjęcie - Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i kolendrą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i kolendrą

Ilość porcji: 4-6

Czas przygotowania: 20 minut

SKŁADNIKI

  • 4 małosolne filety śledziowe (najlepiej matjasy lub filety śledziowe à la matjas, mogą być w oleju)
  • 200 g buraczków marynowanych w całości (lub opcjonalnie ugotowanych)
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 1 dojrzałe i jędrne mango
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4 łyżki pestek granatu
  • 8 jabłuszek kaparowych
  • mały pęczek kolendry (lub opcjonalnie natki pietruszki)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • garść orzechów włoskich
  • czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Śledzia w oleju odcedź, zaś z solanki opłucz i opcjonalnie namocz w zimnej wodzie przed przygotowaniem i osusz. Następnie pokrój je na mniejsze cząstki lub w kostkę.
  2. Cebulę, kolendrę oraz 4 jabłuszka kaparowe drobno posiekaj. Mango, buraczki i ogórki konserwowe pokrój w średnią kostkę. Z owoców granatu wyjmij pestki. Orzechy posiekaj i podpraż na patelni.
  3. Część pokrojonych składników zostaw do dekoracji, resztę wymieszaj, dodając miód, musztardę francuską oraz pieprz do smaku.
  4. Na dużym talerzu ułóż wszystkie składniki, formując obręcz. Całość udekoruj pozostawionymi składnikami i przekrojonymi jabłuszkami kaparowymi. Podawaj z chlebem.

Zdjęcie - Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i kolendrą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów