Tatar z solonego śledzia na pumpernikielu

Tatar z solonego śledzia na pumpernikielu
Zdjęcie - Tatar z solonego śledzia na pumpernikielu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tatar z solonego śledzia na pumpernikielu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tatar z solonego śledzia na pumpernikielu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tatar z solonego śledzia na pumpernikielu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tatar z solonego śledzia na pumpernikielu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tatar z solonego śledzia na pumpernikielu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tatar z solonego śledzia na pumpernikielu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tatar z solonego śledzia na pumpernikielu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tatar z solonego śledzia na pumpernikielu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tatar z solonego śledzia na pumpernikielu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g solonych filetów śledziowych
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 4-6 kromek pumpernikla
  • 1 cebulka dymka
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie

Śledzie przepłukać w dużej ilości zimnej wody. Jeżeli są bardzo słone można namoczyć na kilka godzin, zmieniając w tym czasie kilkakrotnie wodę. Odsączyć na ręczniku papierowym. Pokroić w niedużą kostkę.


Ogórki i dymkę pokroić na nieco mniejsze kostki. Koperek posiekać.


Wszystkie składniki połączyć razem z lnianym olejem Kujawskim. Doprawić do smaku. Odstawić, aby smaki się „przegryzły”, na ok. 1 godz.


Pumpernikiel wyciąć foremką o dowolnym kształcie (najlepiej o wysokich brzegach). Nie zdejmując foremki, na pumpernikielu ułożyć porcję przygotowanego tatara. Całość wyrównać, lekko docisnąć i ostrożnie zdjąć foremkę.


Pozostałe porcje przygotować w ten sam sposób. Udekorować koperkiem.


Porada:

Tatar najłatwiej można przygotować przy użyciu specjalnej obręczy z tłokiem.


Dawniej śledź nie miał prawa pojawić się na wielkanocnym stole, ponieważ był podstawą pożywienia w okresie Wielkiego Postu. Obecnie jednak śledzie powracają jako super food. W połączeniu z olejem lnianym tłoczonym na zimno jest to jeszcze zdrowszy rarytas. Zdecydowanie więc może zająć miejsce pomiędzy świątecznymi potrawami.



Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów