Tatar z łososia na łodygach szczypiorku

Zdjęcie - Tatar z łososia na łodygach szczypiorku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tatar z łososia na łodygach szczypiorku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tatar z łososia na łodygach szczypiorku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tatar z łososia na łodygach szczypiorku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g świeżego filetu z łososia bez skóry
  • łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • łyżeczka sosu Worcester
  • 2 łyżki wytrawnego wina Riesling
  • drobny pęczek szczypiorku
  • sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie Wybieramy najładniejszą, środkową część filetu z łososia, wycinamy ciemniejsze miejsca. Kroimy rybę na cienkie plasterki, następnie siekamy na drobne kawałeczki. Łączymy mięso z odrobiną oleju, sosem Worcester oraz winem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się.


Przystawka jest klasyczna, elegancka, winna więc się odpowiednio prezentować. Układamy tatar warstwami w okrągłej foremce (jeśli nie mamy pod ręki silikonowej, posłużmy się słoiczkiem lub niewielkich rozmiarów miseczką). Na ⅓ oraz ⅔ wysokości układamy ciasno przycięte łodygi szczypiorku. Odstawiamy do lodówki na min. 30 min. Podajemy schłodzony w towarzystwie lampki białego, wytrawnego wina.


Porada:

Do tatara używamy świeżej, nigdy nie mrożonej ryby. Warto pokusić się o samodzielne filetowanie, gdyż tusza jest tańsza, a z niewykorzystanych elementów (głowy, ogona, grzbietu) przyrządza się znakomitą zupę. Po czym poznać świeżą rybę? Przede wszystkim w sklepie winna być przechowywana na lodzie. Oczy ryby mają być błyszczące, skrzela czerwone, zaś łuski gładkie, niepokryte dużą ilością śluzu.



Przepis pochodzi z mrmrssandman.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z grillowanym łososiem
2

Sałatka z grillowanym łososiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka śródziemnomorska
1

Sałatka śródziemnomorska

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z łososiem i brokułami
1

Makaron z łososiem i brokułami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka śledziowa z porem i koperkiem
2

Sałatka śledziowa z porem i ko…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Jajka faszerowane kremem łososiowym

Jajka faszerowane kremem łosos…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Koreczki z melonem, prosciutto, serem i oliwkami
1

Koreczki z melonem, prosciutto…

food² food²
Food Square

Mini frittaty z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i koperkiem

Mini frittaty z wędzonym łosos…

food² food²
Food Square

Roladki z cukinii z kozim serem
1

Roladki z cukinii z kozim sere…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Koreczki z klopsikami i szynką
1

Koreczki z klopsikami i szynką

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Roladki z tortilli z serkiem i szynką
2

Roladki z tortilli z serkiem i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kruche babeczki z łososiem
2

Kruche babeczki z łososiem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim