Tartaletki na cieście francuskim z kapustą i grzybami

Tartaletki na cieście francuskim z kapustą i grzybami
Zdjęcie - Tartaletki na cieście francuskim z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tartaletki na cieście francuskim z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tartaletki na cieście francuskim z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g kapusty (już po odciśnięciu wody)
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • pieprz, sól do smaku
  • opakowanie ciasta francuskiego (50x25 cm)
  • 2 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy
  • garść listków pietruszki
Przygotowanie Grzyby suszone zalać wodą i odstawić na około godzinę. Po tym czasie wylać wodę, w której się moczyły, przełożyć do garnka i zalać szklanką wody. Doprowadzić do zagotowania i gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Następnie odcedzić i drobno pokroić.

W trakcie przygotowywania grzybów ugotować kapustę i usmażyć cebulę.


Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać liście laurowe i gotować około godziny. Po ugotowaniu odcedzić i wycisnąć z nadmiaru wody.


Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula będzie gotowa, połączyć ją z kapustą i grzybami. Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem.


Rozgrzać piekarnik do 220°C.

Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na kwadratyo bokach ok. 8 cm. Na każdym kawałku wyłożyć po pełnej łyżce farszu, zostawiając ok. 0,5 cm wolnego miejsca po bokach (by ciasto mogło wyrosnąć). Boki posmarować rozpuszczoną margaryną. Tartaletki piec przez ok. 15 min.



Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Kategorie przepisów