Tarta ze szpinakiem i fetą
Lekka przekąska na kolację może powstać w 20 minut. Wystarczy wcześniej wyjąć szpinak jeśli używamy mrożonego, przyprawić go odpowiednio i zrobić tartę na francuskim cieście. Czas pieczenia będzie zróżnicowany i zależy też od piekarnika jednak ważny jest spód. Wilgotny farsz obciąża nieco ciasto dlatego jeśli chcemy mieć rumiany spód trzeba potrzymać tartę chwilę dłużej i na większej temperaturze. Wtedy wierzch można przykryć folią, żeby się nie spalił.
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 300 g szpinaku
- 150 g fety
- 1 kulka mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- olej do smażenia
Rozgrzać olej na patelni. Przesmażyć wyciśnięty czosnek, dodać rozmrożony szpinak. Smażyć, aż woda wyparuje, dodać rozdrobnioną fetę, przyprawić pieprzem, ew. solą ale niezbyt ponieważ feta jest słona. Farsz wymieszać. Na dużej blaszce do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie. Wyłożyć farsz zostawiając 4 cm margines z każdego brzegu. Wstawić tartę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 min. 5 min przed końcem pieczenia posypać startą lub pokrojoną w plasterki mozzarellą i trzymać do rozpuszczenia. Tartę podawać gorącą, najlepiej w towarzystwie lampki białego wina.
Smacznego:)