Tarta ze szpiakiem, grzybami i chorizo

Jesienna tarta ze szpinakiem, grzybami i chorizo, do przygotowania z grzybów leśnych lub przez cały rok z pieczarek lub boczniaków. Na ciepłą kolację lub zimny lunch do pracy, no chyba że należycie do tych szczęśliwców, którzy w pracy posiadają kuchenkę :)


Zdjęcie - Tarta ze szpiakiem, grzybami i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 60 lub 130 minut
Składniki:
Ciasto kruche lub opakowanie gotowego ciasta:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g schłodzonego masła w kawałkach,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • 1 jajko,
  • masło do posmarowania formy,
  • płaska łyżeczka soli.
Farsz:
  • 250 g świeżych grzybów (leśnych lub pieczarek),
  • 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego),
  • 150 g chorizo,
  • 200 g miękkiego sera koziego lub serka mascarpone,
  • 100 g śmietany 30%,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • 3 jaja,
  • 1 łyżki posiekanej cebuli,
  • 1 łyżka posiekanego tymianku,
  • 2 ząbki czosnku posiekane,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i biały pieprz.
Zdjęcie - Tarta ze szpiakiem, grzybami i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotowanie:
Ciasto:
  1. Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło w kawałkach, jajko rozmącone z wodą, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Zagnieść ciasto krótko wyrabiając, żeby się nie ogrzało, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Formę posmarować masłem, przełożyć ciasto do formy, docisnąć i przyciąć brzegi oraz ponakłuwać widelcem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  3. Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piec 15 minut, po upieczeniu usunąć papier i fasolę, przestudzić.
Farsz:
  1. Szpinak umyć, odsączyć na sicie, pokroić nożem. Mrożony rozmrozić i odcisnąć z wody.
  2. Grzyby oczyścić, pokroić w grube plastry, chorizo pokroić w paski. Chorizo, cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, przełożyć na talerz.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać grzyby, smażyć na średnim ogniu do czasu aż odparuje woda (5-10 minut), przestudzić.
  4. Jaja, śmietanę i ser kozi zmiksować. Dodać chorizo, szpinak, grzyby, parmezan i tymianek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  5. Farsz przełożyć na podpieczony spód. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.

Zdjęcie - Tarta ze szpiakiem, grzybami i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowy chleb grzybowy
1

Orkiszowy chleb grzybowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb dyniowy
1

Chleb dyniowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ciasto dyniowe
1

Ciasto dyniowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Podłużne bułeczki dyniowe

Podłużne bułeczki dyniowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rolada dyniowa z mascarpone

Rolada dyniowa z mascarpone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Jesienne placki z dyni

Jesienne placki z dyni

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Jogurtowy chleb szpinakowy
1

Jogurtowy chleb szpinakowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Krem z zielonych warzyw i konopi

Krem z zielonych warzyw i kono…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kotlety z ciecierzycy ze szpinakiem

Kotlety z ciecierzycy ze szpin…

figmara figmara
figowe smaki

Makaron z orzechami i serem pleśniowym

Makaron z orzechami i serem pl…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Rolada z indyka z suszonymi pomidorami
2

Rolada z indyka z suszonymi po…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej, szpinaku i fety
2

Pierogi z nadzieniem z kaszy g…

figmara figmara
figowe smaki