Tarta z trzema serami, cukinią i czerwoną cebulą
Dzisiejsza tarta jest kompilacją różnych przepisów na tarty z cukinią, jakie widywałam i próbowałam w ostatnich latach. Mogę śmiało, aczkolwiek mało skromnie powiedzieć: stworzyłam tartę doskonałą. Niczego mi w niej nie brakuje; nie jest za słona, nie jest za mdła ani za sucha, jest idealnie taka, jak wyobrażałam sobie tartę z cukinią, zanim w ogóle jej spróbowałam. Jedyna zmiana, jaką wyobrażam sobie w przyszłości, to dodanie do tego lekkiego, letniego obłożenia dodatkowo kilku plastrów pomidora. Dziś niestety ze zdumieniem stwierdziłam, że pomidory skończyły się podczas śniadania, które zresztą też było pyszne ;)
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.Cukinię kroimy na plasterki, oprószamy lekko solą i odstawiamy. Cebulę obieramy z wierznich liści i kroimy na cienkie plasterki. Fetę rozgniatamy widelcem. Mieszamy z ricottą, jajkiem, sokiem cytrynowym, czosnkiem i pieprzem. Dosalać raczej nie trzeba, feta jest wystarczająco słona żeby nadać farszowi wyrazisty smak.Formę do pieczenia tarty smarujemy masłem, wykładamy ciasto, obkrawamy brzegi (pozostałości ciasta można użyć do dekoracji wierzchu). Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Wykładamy na ciasto farsz serowy, na nim układamy na przemian plastry cukinii i cebuli. Wierzch oprószamy parmezanem. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 30 minut.Po wyjęciu z pieca tarta jest bardzo gorąca, więc dobrze jest ją odstawić do ostudzenia na kilka minut; można zresztą równie dobrze podać ją na zimno. Smacznego ;)
- rulon gotowego wytrawnego kruchego ciasta
- cukinia
- czerwona cebula
- 1/2 szklanki fety
- 1/2 szklanki ricotty
- jajko
- łyżeczka soku z cytryny
- świeżo mielony czarny pieprz
- ząbek czosnku (lub szczypta granulowanego)
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- łyżka masła
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.Cukinię kroimy na plasterki, oprószamy lekko solą i odstawiamy. Cebulę obieramy z wierznich liści i kroimy na cienkie plasterki. Fetę rozgniatamy widelcem. Mieszamy z ricottą, jajkiem, sokiem cytrynowym, czosnkiem i pieprzem. Dosalać raczej nie trzeba, feta jest wystarczająco słona żeby nadać farszowi wyrazisty smak.Formę do pieczenia tarty smarujemy masłem, wykładamy ciasto, obkrawamy brzegi (pozostałości ciasta można użyć do dekoracji wierzchu). Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Wykładamy na ciasto farsz serowy, na nim układamy na przemian plastry cukinii i cebuli. Wierzch oprószamy parmezanem. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 30 minut.Po wyjęciu z pieca tarta jest bardzo gorąca, więc dobrze jest ją odstawić do ostudzenia na kilka minut; można zresztą równie dobrze podać ją na zimno. Smacznego ;)