Tarta z truskawkami, miętą, kremem waniliowym i bitą śmietaną
Lato to idealny czas na tarty z owocami! Kruchy maślany spód, dobry krem i solidna porcja owoców to przepis na słodki sukces. Na moim blogu znajdziecie sporo pomysłów na takie wypieki, ale tym razem przygotowałem coś ekstra. Ta tarta z truskawkami, miętą, kremem waniliowym i bitą śmietaną to wszystko, czego Wam trzeba o tej porze roku! Jest krucha i zawiera kilka smakowitych warstw, którym trudno jest się oprzeć.
Bazą tarty jest klasyczne kruche ciasto i nie ma co się nad nim dłużej rozwodzić. Na spodzie jednak znajdziemy wyjątkową konfiturę z truskawek z dodatkiem świeżej mięty, która dodaje całości rześkiego charakteru. Dżem pokrywa warstwa budyniowego kremu waniliowego pâtissière. Zagęściłem go odrobiną żelatyny, aby tarta trzymała fason po pokrojeniu. Następnie wierzch zdobi solidna porcja całych truskawek ozdobionych miętą w prostej glazurze na bazie pektyny. Można tutaj również przygotować prostą galaretkę na bazie białego wina, ale już kilka razy stosowałem ten patent, więc chciałem Wam pokazać coś innego. Aby dziełu nadać jeszcze bardziej kunsztownego charakteru, ozdobiłem mój wypiek bitą śmietaną z dodatkiem cukru waniliowego i posypałem suszonymi płatkami chabrów.
Czyż ta tarta z truskawkami, miętą, kremem waniliowym i bitą śmietaną nie prezentuje się wyjątkowo? Myślę, że może ona zastąpić wypiek z niejednej eleganckiej cukierni, a w gruncie rzeczy jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Dlatego jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich czy też przyjaciół prostym, acz dość wykwintnym ciastem, to gorąco polecam mój dzisiejszy przepis. Ta tarta z truskawkami, miętą, kremem waniliowym i bitą śmietaną zdobyła serca wielu moich znajomych i prosili mnie, bym czym prędzej podzielił się recepturą. Dlatego nie mogę dłużej ukrywać jej w tajemnicy. Zróbcie ją już dziś – z pewnością nie pożałujecie! 🙂
Tarta z truskawkami, miętą, kremem waniliowym i bitą śmietaną
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 45 minut
Składniki na tartę z truskawkami, miętą, kremem waniliowym i bitą śmietaną:
Kruche ciasto:
- 350 g mąki
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- duża szczypta soli morskiej
Konfitura truskawkowa z miętą:
- 300 g truskawek (waga po obraniu)
- 100 g cukru
- 5 g pektyny (1 łyżeczka)
- garść listków świeżej mięty
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem waniliowy:
- 300 ml mleka 3,2%
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią albo 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 50 g cukru
- 20 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny (8 g)
- 30 ml zimnej wody
Truskawki w glazurze:
- ok. 500 g truskawek
- trochę listków świeżej mięty
- 5 g pektyny (1 łyżeczka)
- 125 ml wody
- 15 ml soku z cytryny (1 łyżka)
- 15 g cukru (1 łyżka)
Dodatkowo:
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka suszonych płatków chabrów
Jak przygotować tartę z truskawkami, miętą, kremem waniliowym i bitą śmietaną?
Kruche ciasto
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło i wbij żółtka. Zagnieć kruche ciasto (jeśli trudno się zagniata, dodaj łyżkę wody lub mleka) i wstaw je na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 30 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką (jeśli korzystasz z formy nieprzywierającej, pomiń ten krok). Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC. Ciasto ponakłuwaj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz przez 20 minut. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż spód stanie się złotobrązowy. Odstaw do wystudzenia.
Konfitura truskawkowa z miętą
- Truskawki pokrój w niedużą kostkę i przełóż do rondelka. Wsyp cukier, dodaj pektynę i wstaw na średni ogień.
- Konfiturę gotuj przez około kwadrans, często mieszając, aż zgęstnieje.
- Miętę drobno posiekaj i dodaj do konfitury wraz z sokiem z cytryny pod koniec gotowania. Odstaw do wystudzenia.
- Konfiturą posmaruj spód tarty, rozprowadzając ją równomiernie szpatułką.
Krem waniliowy
- Do rondelka wlej mleko i dodaj cukier waniliowy bądź ekstrakt. Mleko podgrzej na średnim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
- Żółtka ubij z cukrem na puszystą pastę. Dodaj obie mąki i zmiksuj krótko ponownie.
- Do żółtek wlej 1/3 gorącego mleka i szybko zmiksuj. Następnie masę jajeczną przelej do rondelka z pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszaj i wstaw na mały ogień.
- Krem gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki. (Jeśli jednak nie byłby idealnie gładki, to można go przecedzić przez sito).
- Żelatynę rozrób w zimnej wodzie, odstaw na kilka minut, a następnie dodaj do gorącego kremu i dokładnie wymieszaj.
- Jeszcze ciepły krem wylej na konfiturę i całość wstaw do lodówki na godzinę do stężenia.
Truskawki w glazurze
- Wodę wlej do rondelka. Wsyp cukier, pektynę i wlej sok z cytryny. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty. Odstaw na kwadrans do wystudzenia.
- Obrane truskawki ułóż na spodzie tarty, zachowując ok. 2 cm odstępu od brzegu ciasta. Posmaruj je przestudzoną glazurą i udekoruj listkami mięty. Ciasto wstaw ponownie do lodówki na przynajmniej kwadrans.
Dekoracja
- Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem z prawdziwą wanilią. Przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie rozety (u mnie Wilton 8B) i udekoruj ciasto, wyciskając krem na brzegi.
- Krem posyp dodatkowo płatkami suszonych chabrów.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square