Tarta z pieczarkami, jarmużem i fetą na razowym cieście

Tarta z pieczarkami, jarmużem i fetą na razowym cieście
Zdjęcie - Tarta z pieczarkami, jarmużem i fetą na razowym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tarta może mało wiosenna, jednak na pewno pyszna! Jarmuż i pieczarki to według mnie dość ciekawe połączenie. Do tego prawdziwa, grecka feta i spód z mąki żytniej razowej. To wszystko razem bardzo mi smakowało.

Zdjęcie - Tarta z pieczarkami, jarmużem i fetą na razowym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tarta z pieczarkami, jarmużem i fetą na razowym cieście

/forma na tartę o średnicy 31 cm/

ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
130g masła
3 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli

farsz:
200g umytego i oczyszczonego z twardych części jarmużu
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 malutka suszona papryczka chili
300g pieczarek
1 łyżeczka masła
150g prawdziwej greckiej fety

Do miski wsypać mąkę, dodać sól, pokrojone na mniejsze kawałki masło i wodę. Zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na około 20 minut.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Rozpuścić masło na patelni, wrzucić pieczarki i dusić je do miękkości przez około 10 minut. Odstawić.
W międzyczasie wyjąć ciasto, wylepić nim formę na tartę. Podpiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę i rozdrobniony czosnek. Dodać posiekany jarmuż. Dusić go do miękkości przez około 8 minut co pewien czas mieszając. Dodać sól, roztarte chili i bazylię. Wymieszać. Dodać wcześniej przygotowane pieczarki i ponownie dokładnie wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć farsz, na nim położyć pokrojoną w drobną kostkę fetę. Zapiekać w piekarniku przez 15 minut ponownie w 180 stopniach. Smacznego!

Zdjęcie - Tarta z pieczarkami, jarmużem i fetą na razowym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów