Tarta z niespodzianka pod porami
Namówiona przez miłą sprzedawczynię wróciłam do domu jakiś czas temu z kiełbasą z łososia. Pani powiedziała, że kiełbasa jest rewelacyjna podpieczona na grillu. Pogoda nie sprzyjała biesiadowaniu, więc kiełbasa wylądowała w końcu w piekarniku.
Połączenie delikatnego łososia z farszem na bazie aromatycznego farszu z pora okazało się trafem w dziesiątkę. Oczywiście zamiast kiełbasy można wykorzystać zwykłego wędzonego łososia.
Tarta zabrana do naszych przyjaciół bardzo wszystkim posmakowała. Ja z pewnością wrócę do tego połączenia.
Tarta z porami
SKŁADNIKI:
(składniki na 1 tartę)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 25 dkg oczyszczonych i pokrojonych porów
- 1-2 papryczki chilli
- 4 łyżki śmietany
- 1 szklanka mleka
- 1 płaska łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 20 dkg kiełbasy z łososia lub wędzonego łososia
- sól i świeżo mielony pieprz
Na patelni rozgrzać olej i masło. Wrzucić pokrojonego pora oraz papryczki, oprószyć solą i zeszklić. Do podsmażonych porów wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać mleko i mieszać do połączenia się składników. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać.
Ciastem wyłożyć formę tworząc niewielki rant. Można część ciasta pokroić w cienkie paski i ułożyć je na wierzchu tarty.
Na ciasto rozłożyć kiełbasę lub wędzonego łososia, na wierzch wyłożyć farsz. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Piec w temperaturze 200 stopni ok. pół godziny.
Tarta z porami Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: