Tarta z kurkami, porem i parmezanem
Pierwsze dni jesieni zachęcają do tego, aby się cieszyć z sezonowych składników. Jednym z najpopularniejszych darów lasu o tej porze roku są kurki. Te aromatyczne grzyby są niezwykle uniwersalne i sprawdzają się idealnie w różnorodnych daniach. Dlatego dzisiaj mam dla Was pomysł na ich wykorzystanie. Ta tarta z kurkami, porem i parmezanem to proste danie, które zachwyci Was smakiem i aromatem. Grzyby podsmażone z cebulą, czosnkiem oraz porem na klarowanym maśle wydobędą pełnię smaku, a w połączeniu z parmezanem i tymiankiem będą stanowiły perfekcyjny farsz do dzisiejszego przepisu. Taka tarta z kurkami idealnie sprawdzi się na śniadanie, obiad, kolację, czy po prostu jako przystawka. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego, jeśli szukacie przepisu na wykorzystanie tych grzybów, to będzie strzał w dziesiątkę.
Bazą jest tutaj klasyczne kruche maślane ciasto, które przygotowałem na pełnoziarnistej mące orkiszowej. Można jednak także użyć zwykłej pszennej, czy też żytniej. Przygotowanie nadzienia jest banalnie proste. Wystarczy podsmażyć warzywa oraz grzyby na patelni, a następnie połączyć z roztrzepanymi jajkami oraz serem i ponownie zapiec w piekarniku. Aromatyczne kurki w połączeniu z lekko słodkim porem smakują wyśmienicie. Całość dopełnia parmezan oraz tymianek, które nadają daniu wyrazistości oraz głębi.
Ta tarta z kurkami sprawdzi się doskonale zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Jest prosta w przygotowaniu, a jej smak i aromat z pewnością zachwycą domowników oraz gości. Przepis ten jest uniwersalny, bo można podać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. To także idealne danie dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni, ponieważ kurki można zastąpić innymi grzybami, a parmezan wymienić na inny ulubiony ser. Zainspirujcie się jesiennymi smakami i spróbujcie, jak pyszna może być tarta z kurkami!
Tarta z kurkami, porem i parmezanem
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina
Składniki na tartę z kurkami, porem i parmezanem:
Kruche ciasto:
- 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (można użyć także zwykłej pszennej)
- 130 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 30 ml śmietanki 30%
- ½ łyżeczki soli
Farsz:
- 300 g kurek
- 1 por (biała część)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub 1 łyżka świeżego)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 całe jajka + 2 białka, które zostały z kruchego ciasta
- 300 ml śmietanki 30%
- 50 g startego parmezanu lub Grana Padano
- 1 łyżka świeżo posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka klarowanego masła
Jak wykonać tartę z kurkami, porem i parmezanem?
Kruche ciasto
- Mąkę przesyp do miski, dodaj sól oraz pokrojone w kostkę masło, wbij żółtka i wlej śmietankę.
- Zagnieć ciasto do połączenia się składników. Uformuj z niego kulę i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj następnie na wielkość blaszki (forma na tartę o średnicy ok. 30 cm) i przełóż do foremki. (Jeśli nie posiadasz formy nieprzywierającej, to pamiętaj, aby uprzednio posmarować ją masłem i obsypać mąką).
- Górę ciasta pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut. Następnie ściągnij obciążenie i papier do pieczenia i piecz kolejne 10 minut. Odstaw do delikatnego przestudzenia i przygotuj nadzienie.
Farsz
- Kurki oczyść, porządnie przepłucz wodą i dokładnie osusz.
- Cebulę oraz czosnek posiekaj w drobną kostkę. Por pokrój w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzej klarowane masło i wrzuć pora, cebulę oraz czosnek. Podsmaż do złotego koloru. Następnie wsyp kurki i smaż przez kilka minut. Zawartość patelni odstaw do przestudzenia.
- Jajka wbij do miski, dodaj sól, pieprz oraz tymianek i rozbełtaj widelcem. Kolejno wlej śmietankę, dodaj parmezan oraz zawartość patelni i dokładnie wymieszaj.
- Masę przelej na upieczony spód i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz przez ok. 25-30 minut w 180°C, aż masa się zetnie.
- Gotową tartę odstaw do przestudzenia, posyp posiekanym szczypiorkiem i krój na porcje.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square