Tarta z kremem waniliowym, owocami lata i galaretką z białego wina
Owoce lata utopione w orzeźwiającej galaretce o smaku białego wina na waniliowym kremie pâtissière spowitym maślanym kruchym ciastem. Tutaj nie ma o czym się rozpisywać, bo ta tarta to deser, który wprost musi pojawić się o tej porze roku na stole. Wybierzcie na straganie swoje ulubione owoce i upieczcie ją jeszcze dziś!
*
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 210 g mąki pszennej
- 130 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- 1 żółtko
- 30 ml mleka
Krem waniliowy:
- 4 żółtka
- 400 ml pełnego mleka
- 1 laska wanilii
- 25 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru
- 30 g masła w temperaturze pokojowej
- 300 ml słodkiego białego wina
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
Owoce:
- maliny
- jeżyny
- borówki
- winogrona
- nektarynki
* PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło, dodaj żółtko oraz wlej mleko. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 30 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC. Ciasto ponakłuwaj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz przez około 20 minut. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz przez kolejny kwadrans, aż spód stanie się złotobrązowy. Odstaw do wystudzenia.
Krem waniliowy W garnku zagotuj 300 ml mleka z cukrem i laską wanilii. Gdy mleko osiągnie wysoką temperaturę, wyjmij wanilię, a garnek zdejmij na chwilę z ognia. W osobnym garnuszku połącz żółtka ze 100 ml mleka oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka szybkim ruchem wlej otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadź. Wstaw z powrotem na palnik i cały czas mieszając, doprowadź zgęstnienia. Górę garnka przykryj folią spożywczą (by nie utworzył się kożuch) i wstaw całość do zimnej wody, celem przestudzenia. Masło ubij do białości i dodawaj łyżka po łyżce masę budyniową, nie przerywając miksowania. Krem wyłóż na wystudzony kruchy spód i wyrównaj szpatułką.
Galaretka Do rondla wlej wino, wsyp cukier i zagotuj. Żelatynę wsyp do garnuszka, wlej 3 łyżki zimnej wody i wymieszaj, odstaw na kilka chwil do napęcznienia. Następnie wlej odrobinę gorącego wina i rozprowadź w nim żelatynę. Połącz z resztą płynu. Odstaw do wystudzenia. Następnie tartę udekoruj owocami i wylej nań galaretkę. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
*