Tarta z kiszoną kapusta i suszonymi grzybami

Tarta z kiszoną kapusta i suszonymi grzybami
Zdjęcie - Tarta z kiszoną kapusta i suszonymi grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z kiszoną kapusta i suszonymi grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z kiszoną kapusta i suszonymi grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z kiszoną kapusta i suszonymi grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 150 g suszonych podgrzybków
  • 3 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 jajko
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • Sól, pieprz
Przygotowanie

Grzyby zalać wodą i odstawić na 2 godz. Po tym czasie odlać wodę, a grzyby przełożyć do garnka. Zalać świeżą wodą i gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Następnie odcedzić i pokroić w paseczki. W tym czasie odcisnąć kiszoną kapustę i drobno posiekać. Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni olej. Zeszklić na nim cebulę. Wrzucić pokrojone grzyby i krótko przesmażyć. Na koniec dodać kiszoną kapustę i smażyć wszystko razem jeszcze 5 min. Przyprawić solą i pieprzem.


Rozwinąć płat ciasta francuskiego i wyłożyć nim prostokątną formę do tarty. Ułożyć na nim kapustę z grzybami. Roztrzepać jajko ze śmietanką. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać i równomiernie polać rozłożony farsz. Wierzch posypać startym parmezanem. Piec 30 min w temp. 180°C.



Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com

Kategorie przepisów