Tarta z ciasta francuskiego z botwinką i kozim serem
Składniki:
∙ 1 opakowanie ciasta francuskiego
∙ pęczek botwinki
∙ 100 g sera koziego dojrzewającego
∙ 1 łyżka oliwy z oliwek
∙ 1 łyżka miodu (u mnie ze spadzi iglastej)
∙ sól morska
∙ świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
2. Botwinkę myjemy, odcinamy korzonek, kroimy buraczki na plastry, łodygi i liście na kawałki.
3. Buraczki, łodygi i liście mieszamy mieszamy z łyżką oliwy i miodu, wykładamy na papier do pieczenia, pieczemy 10 minut.
4. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia, zawijamy brzegi.
5. Upieczoną botwinkę wykładamy na ciasto francuskie, posypujemy serem kozim, doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
6. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Gotowe :)
Przepis inspirowany poniższym:
http://whiteplate.com/2014/04/blyskawiczna-tarta-z-botwinka-miodem-i-serem-feta/