Tarta z budyniem i rabarbarem
Ta tarta z budyniem i rabarbarem jest nie tylko szalenie instagramowa, ale także przepyszna! Kruchy maślany spód wypełniony po brzegi waniliowym budyniem i zapieczony z malinowym rabarbarem. Żadnych udziwnień, nietypowych składników i kombinacji, a mimo to ciasto może pozytywnie zaskoczyć. Wbrew pozorom tarta z budyniem i rabarbarem jest oprócz tego bardzo prosta w przygotowaniu, a cała trudność polega na krojeniu łodyg pod odpowiednim kątem. ? Nawet ja w tym przepisie poszedłem bardzo na łatwiznę i zamiast samemu gotować budyń na żółtkach, co zwykle robię, wykorzystałem ten gotowy z torebki. Układanie rabarbaru w wzór rozety to jednak trochę czasochłonne zajęcie, więc nie chciałem już bardziej utrudniać sobie życia. Jednak Wy spokojnie możecie wykorzystać np. ten przepis na crème pâtissière (wystarczy zrobić go z podwójnej porcji). Przygotowując tę tartę, należy pamiętać, że budyń musi być gęsty, ponieważ w trakcie pieczenia rabarbar uwolni sporo soku. Stąd też mała ilość mleka w przepisie. Rabarbaru oczywiście nie musicie również układać według mojego wzoru. Liczę na Waszą kreatywność, bo możliwości jest mnóstwo. ? A i wybierzcie również rabarbar o intensywnym czerwonym lub różowym kolorze, dzięki czemu tarta będzie się pięknie prezentować.
Tarta z budyniem i rabarbarem Łukasz Ta tarta z budyniem i rabarbarem jest nie tylko szalenie instagramowa, ale także przepyszna! Kruchy maślany spód wypełniony po brzegi waniliowym budyniem…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 350 g mąki
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Budyń:
- 2 saszetki budyniu waniliowego (na 1 litr mleka)
- 700 ml mleka
- 80 g cukru
Dodatkowo:
- 6-8 łodyg rabarbaru (ok. 800 g)
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło i wbij żółtka. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 30 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką (jeśli korzystasz z formy nieprzywierającej pomiń ten krok). Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC. Ciasto ponakłuwaj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz przez około 15-20 minut. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz przez kolejny kwadrans, aż spód stanie się złotobrązowy. Odstaw do wystudzenia.
Budyń
- Zagotuj z cukrem 500 ml mleka. Odstaw z ognia. W pozostałych 200 ml rozprowadź budyń. Wlej go szybkim ruchem do gorącego mleka i energicznie wymieszaj. Garnek wstaw z powrotem na ogień i gotuj budyń 2-3 minuty, aż zgęstnieje.
- Jeszcze gorący budyń wylej na upieczony kruchy spód. Wyrównaj szpatułką i odstaw do wystudzenia.
Rabarbar
- Rabarbar pokrój pod kątem, formując kawałki jak na zdjęciu i ułóż na tarcie, tworząc rozetę lub inny wzór.
- Przygotowaną tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 30 minut, aż rabarbar stanie się miękki.
- Gotową tartę odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.