Tarta śliwka w czekoladzie
Lubię pijaną Śliwkę, dlatego soczyste owoce podtopiłam w grzanym winie, a następnie dodałam gorzką czekoladę i podkręciłam historię suszonymi platkami chilli. Śliwka w czekoladzie wylądowała na kruchym spodzie, przykryta rumianą kratką.
I masz Ci babo placek!
Tarta Śliwka w czekoladzie
Kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- jajko
- szczypta soli
Pijana śliwka w czekoladzie:
- kg śliwek
- 100 ml czerwonego półwytrawnego wina
- 120 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- Mąkę łączymy z cukrem pudrem, kawałkami zimnego masła, jajkiem, solą. Wyrabiamy krótko, do połączenia składników w gładką kulę.
- Wstawiamy do lodówki na godzinę lub w wersji dla niecierpliwych do zamrażalnika na jakieś 20 minut.
- Schłodzone ciasto dzielimy na pół, wałkujemy je na okrągły placek, którym wykładamy tortownicę. Z wierzchu nakłuwamy widelcem.
- Wykładamy śliwkowo-czekoladowy krem, wierzch wyrównujemy łyżką.
- Drugą część ciasta przekładamy na oprószony mąką blat. Cienko wałkujemy i wycinamy paseczki podobnej szerokości (ok. 1 cm) oraz długości (23 cm – średnicy tarty). Układamy z pasków kratkę na tarcie.
- Wierzch paseczków smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
- Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 35 minut w 180 stopniach. Przed podaniem studzimy.