Tarta śliwka w czekoladzie
            Lubię pijaną Śliwkę, dlatego soczyste owoce podtopiłam w grzanym winie, a następnie dodałam gorzką czekoladę i podkręciłam historię suszonymi platkami chilli. Śliwka w czekoladzie wylądowała na kruchym spodzie, przykryta rumianą kratką.
I masz Ci babo placek!
Tarta Śliwka w czekoladzie
Kruche:
- 300 g mąki pszennej
 - 200 g zimnego masła
 - 100 g cukru pudru
 - jajko
 - szczypta soli
 
Pijana śliwka w czekoladzie:
- kg śliwek
 - 100 ml czerwonego półwytrawnego wina
 - 120 g cukru trzcinowego
 - 2 łyżeczki przyprawy korzennej
 - 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
 - 100 g gorzkiej czekolady
 - 2 łyżki gorzkiego kakao
 
- Mąkę łączymy z cukrem pudrem, kawałkami zimnego masła, jajkiem, solą. Wyrabiamy krótko, do połączenia składników w gładką kulę.
 - Wstawiamy do lodówki na godzinę lub w wersji dla niecierpliwych do zamrażalnika na jakieś 20 minut.
 - Schłodzone ciasto dzielimy na pół, wałkujemy je na okrągły placek, którym wykładamy tortownicę. Z wierzchu nakłuwamy widelcem.
 - Wykładamy śliwkowo-czekoladowy krem, wierzch wyrównujemy łyżką.
 - Drugą część ciasta przekładamy na oprószony mąką blat. Cienko wałkujemy i wycinamy paseczki podobnej szerokości (ok. 1 cm) oraz długości (23 cm – średnicy tarty). Układamy z pasków kratkę na tarcie.
 - Wierzch paseczków smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
 - Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 35 minut w 180 stopniach. Przed podaniem studzimy.