Tarta de queso Manchego – sernik baskijski z serem Manchego

Tarta de queso Manchego – sernik baskijski z serem Manchego

 

Jeżeli czytaliście mój przewodnik kulinarny po Maladze, to zapewne nie umknęły Wam moje ochy i achy na temat tarta de queso Manchego, którą spróbowałem w niepozornej cukierni La Tarta de la Madre de Cris. Odkąd wróciłem z Andaluzji, ten sernik śnił mi się po nocach i nie miałem wyjścia – musiałem go upiec w domu! W innym wypadku chyba kupiłbym bilet na najbliższy samolot, haha. Wprawdzie na blogu znajdziecie mój wcześniejszy przepis na dość przypadkowy sernik z dodatkiem tego owczego sera z La Manchy, który notabene też wyszedł pyszny, to jednak szukałem pełnego odwzorowania. Mogę Wam tylko zdradzić, że się udało. 😉

Tarta de queso Manchego, którą spróbowałem w Maladze, bardzo przypominała strukturą i wyglądem popularny sernik baskijski. Była kremowa, przypominająca konsystencją flan i oczywiście mocno „przyrumieniona” na wierzchu. Dlatego też postanowiłem sięgnąć do sprawdzonego przepisu z La Viña w Donostii, dodając do niego 12-miesięczny ser Manchego. Mogę tylko powiedzieć, że mój sernik baskijski z tym owczym serem wyszedł niemalże identyczny. Jest nieco bardziej kremowy od oryginału, ale z pewnością wpływ na to ma rodzaj twarogu. Subtelna różnica jest również w wierzchu ciasta – tamten miał twardszą i bardziej skarmelizowaną skorupkę. Ale tak poza tym to niemalże pełne odwzorowanie. 😉

Jeśli kochacie słynny sernik baskijski, a jednocześnie lubicie niecodzienne połączenia smaków, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Obłędnie kremowy, nieco wytrawny, lekko słony z cudownym aromatem najlepszego (moim zdaniem) hiszpańskiego sera. Ja totalnie przepadłem i uważam, że ten sernik detronizuje wszystkie ciasta tego typu. Dlatego nie czekajcie dłużej i upieczcie tarta de queso Manchego – sernik baskijski z serem Manchego już dziś!

Zdjęcie - Tarta de queso Manchego – sernik baskijski z serem Manchego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta de queso manchego – sernik baskijski z serem Manchego

Ilość porcji: 8-12

Składniki na sernik baskijski z serem manchego:

  • 1 kg kremowego serka śmietankowego (typu Philadelphia)*
  • 6 dużych jajek (rozmiar L)
  • 500 ml śmietany kremówki (30-36%)
  • 200 g owczego sera Manchego
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej, ew. skrobi ziemniaczanej (ok. 20 g)

Jak przygotowac sernik baskijski z serem manchego?

  1. Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem. Najlepiej zrobić to mikserem na najwolniejszych obrotach.
  2. Powoli wlewaj kremówkę, aż otrzymasz gładką jednorodną konsystencję.
  3. Następnie wbijaj jajka, jedno po drugim, nie przerywając ucierania.
  4. Ser Manchego zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i dodaj do masy serowej.
  5. Na sam koniec dodaj mąkę i całość mieszaj jeszcze przez chwilę.
  6. Masę przelej do tortownicy o średnicy ok. 24-25 cm pokrytej uprzednio papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220ºC (grzanie góra-dół) i piecz przez ok. 45 minut, aż wierzch będzie ciemnobrązowy.
  7. Po tym czasie sernik nadal powinien być niczym lekko ścięta galaretka, przypominająca flan. Nie sprawdzaj go patyczkiem, ponieważ nadal będzie on płynny. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na 12 godzin – dopiero wtedy sernik się zetnie.

UWAGI

*Można zastąpić dowolnym kremowym serkiem. Do przepisu nada się również dobry twaróg w wiaderku, lecz wtedy sernik będzie bardziej zwarty.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Tarta de queso Manchego – sernik baskijski z serem Manchego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta de queso Manchego – sernik baskijski z serem Manchego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów