Tarta de queso Manchego – sernik baskijski z serem Manchego

Jeżeli czytaliście mój przewodnik kulinarny po Maladze, to zapewne nie umknęły Wam moje ochy i achy na temat tarta de queso Manchego, którą spróbowałem w niepozornej cukierni La Tarta de la Madre de Cris. Odkąd wróciłem z Andaluzji, ten sernik śnił mi się po nocach i nie miałem wyjścia – musiałem go upiec w domu! W innym wypadku chyba kupiłbym bilet na najbliższy samolot, haha. Wprawdzie na blogu znajdziecie mój wcześniejszy przepis na dość przypadkowy sernik z dodatkiem tego owczego sera z La Manchy, który notabene też wyszedł pyszny, to jednak szukałem pełnego odwzorowania. Mogę Wam tylko zdradzić, że się udało. 😉
Tarta de queso Manchego, którą spróbowałem w Maladze, bardzo przypominała strukturą i wyglądem popularny sernik baskijski. Była kremowa, przypominająca konsystencją flan i oczywiście mocno „przyrumieniona” na wierzchu. Dlatego też postanowiłem sięgnąć do sprawdzonego przepisu z La Viña w Donostii, dodając do niego 12-miesięczny ser Manchego. Mogę tylko powiedzieć, że mój sernik baskijski z tym owczym serem wyszedł niemalże identyczny. Jest nieco bardziej kremowy od oryginału, ale z pewnością wpływ na to ma rodzaj twarogu. Subtelna różnica jest również w wierzchu ciasta – tamten miał twardszą i bardziej skarmelizowaną skorupkę. Ale tak poza tym to niemalże pełne odwzorowanie. 😉
Jeśli kochacie słynny sernik baskijski, a jednocześnie lubicie niecodzienne połączenia smaków, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Obłędnie kremowy, nieco wytrawny, lekko słony z cudownym aromatem najlepszego (moim zdaniem) hiszpańskiego sera. Ja totalnie przepadłem i uważam, że ten sernik detronizuje wszystkie ciasta tego typu. Dlatego nie czekajcie dłużej i upieczcie tarta de queso Manchego – sernik baskijski z serem Manchego już dziś!
Tarta de queso manchego – sernik baskijski z serem Manchego
Ilość porcji: 8-12
Składniki na sernik baskijski z serem manchego:
- 1 kg kremowego serka śmietankowego (typu Philadelphia)*
- 6 dużych jajek (rozmiar L)
- 500 ml śmietany kremówki (30-36%)
- 200 g owczego sera Manchego
- 200 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej, ew. skrobi ziemniaczanej (ok. 20 g)
Jak przygotowac sernik baskijski z serem manchego?
- Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem. Najlepiej zrobić to mikserem na najwolniejszych obrotach.
- Powoli wlewaj kremówkę, aż otrzymasz gładką jednorodną konsystencję.
- Następnie wbijaj jajka, jedno po drugim, nie przerywając ucierania.
- Ser Manchego zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i dodaj do masy serowej.
- Na sam koniec dodaj mąkę i całość mieszaj jeszcze przez chwilę.
- Masę przelej do tortownicy o średnicy ok. 24-25 cm pokrytej uprzednio papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220ºC (grzanie góra-dół) i piecz przez ok. 45 minut, aż wierzch będzie ciemnobrązowy.
- Po tym czasie sernik nadal powinien być niczym lekko ścięta galaretka, przypominająca flan. Nie sprawdzaj go patyczkiem, ponieważ nadal będzie on płynny. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na 12 godzin – dopiero wtedy sernik się zetnie.
UWAGI
*Można zastąpić dowolnym kremowym serkiem. Do przepisu nada się również dobry twaróg w wiaderku, lecz wtedy sernik będzie bardziej zwarty.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square