Tajskie czerwone curry z dynią – wegańskie, bez glutenu

Tajskie czerwone curry z dynią – wegańskie, bez glutenu

 

Curry to danie, które robię bardzo często, kiedy nie mam czasu gotować. Jest błyskawiczne (pod warunkiem, że mamy gotową pastę curry w lodówce), można użyć do niego ulubionych warzyw, mięs lub owoców morza i przywodzi na myśl wakacje. Tym razem proponuję Wam tajskie czerwone curry z dynią.

Zdjęcie - Tajskie czerwone curry z dynią – wegańskie, bez glutenu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSzybki, prosty i zdrowy obiad w stylu azjatyckim

Zawsze dobrze mieć w lodówce pastę curry, a w szafce puszkę dobrej jakości mleczka kokosowego. Jeżeli będziecie mieli w domu te składniki, to curry przygotujecie błyskawicznie. Dodając do niego ulubione warzywa i dobre jakościowo mięso lub owoce morza uzyskacie nie tylko proste i szybkie, ale zdrowe danie.

Zdjęcie - Tajskie czerwone curry z dynią – wegańskie, bez glutenu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTajskie czerwone curry z dynią – przepis

Ilość: 2

Składniki:

  • ½ papryczki chilli
  • 1 szalotka
  • 1 czerwona papryka
  • ½ dyni (hokkaido, piżmowa albo muscat)
  • 3-4 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • garść zielonego groszku
  • szczypiorek
  • makaron ryżowy lub ryż

Przygotowanie:

  • Dynię obieramy (jeżeli to hokkaido to nie trzeba), usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Szalotkę i chilli siekamy.
  • Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i podsmażamy chilli i szalotkę. Dodajemy dynie i smażymy około 6 minut.
  • Dodajemy pastę curry i smażymy minutę. Wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy około 15-20 minut aż dynia zmięknie. Na minutę przed końcem dorzucamy świeżego zielonego groszku.
  • Podajemy z makaronem ryżowym albo ryżem, posypane szczypiorkiem.

Zdjęcie - Tajskie czerwone curry z dynią – wegańskie, bez glutenu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJak zrobiłam to zdjęcie? Krótki poradnik fotografii kulinarnejZdjęcie - Tajskie czerwone curry z dynią – wegańskie, bez glutenu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcia robiłam przy użyciu sztucznego światła ciągłego, korzystając ze statywu. Tło jest zrobione standardowo przeze mnie (więcej teł znajdziecie tutaj). Niebieskie ściereczki to ścinki materiału kupione w IKEA, naczynia kupione w Biedronce, a czarny widelec na Allie Express.

Softbox ze światłem ciągłym był ustawiony z lewej strony, z prawej odbijałam światło białym styropianem.

Użyty sprzęt:
Mój sprzęt: Lampa światła ciągłego, Nikon D5200, obiektyw Nikkor 35 mm f / 1.8 DX .

Następnie przyszedł czas na obróbkę w Lightroomie. Poniżej możecie zobaczyć, jakie ma ona wielkie znaczenie. To własnie podczas procesu obróbki możecie zdecydować, jaki klimat zdjęcia chcecie uzyskać. Poniżej zobaczycie 2 różne ustawienia suwaków i efekt przed i po – w pierwszym chciałam uzyskać jasny, lekki efekty typu bright & airy, w drugim poszłam w mój kochany darkmood – pomimo, że tło i zastawa są jasne, możecie zobaczyć, że i wówczas da się uzyskać ten moody klimat. Oprócz głównych suwaków, które widzicie poniżej obie wersje mają lekko zmodyfikowane suwaki kolorów i lekką winietę, sa też wyostrzone. W obu użyłam też radial filters – w jasnym do rozjaśnienia samego tła (oprócz dania), w ciemnym odwrotnie – do rozjaśnienia dania.

Zdjęcie - Tajskie czerwone curry z dynią – wegańskie, bez glutenu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJasna obróbka zdjęcia – po lewej przed, po prawej po obróbceZdjęcie - Tajskie czerwone curry z dynią – wegańskie, bez glutenu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiObróbka zdjęcia w stylu darkmood. Przed – jasna obróbka po lewej, po prawej po obróbceJestem ciekawa – podoba Wam się bardziej wersja jasna czy ciemna?

Dajcie znać w komentarzach poniżej! Chętnie też dowiem się, czy podobają Wam się takie wskazówki i chcielibyście, abym częściej je zamieszczała ?

Kategorie przepisów