Tagliatelle z cukinią i szparagami w gorgonzoli

Tagliatelle z cukinią i szparagami w gorgonzoli

Tak, tak. Znowu szparagi ;) I od razu ostrzegam, że to jeszcze nie ostatni raz w tym sezonie. No cóż… Po prostu wpadłam po uszy. U mnie w domu nigdy nie jadało się szparagów, więc tak naprawdę pierwszy raz ich spróbowałam rok temu. Niestety była to już końcówka sezonu, ja pewnie też coś źle zrobiłam i wyszły włókniste, średnio dobre. Jednak w tym roku… Po pierwszych, pysznych szparagach po prostu przepadłam. Są doskonałe. A dodatkowego smaczka dostają przez to jak krótko są dostępne. Człowiek chce się nacieszyć dopóki są. I właśnie to :nacieszenie się” realizuję. Tym razem za pomocą makaronu w pysznym sosie. Szparagi połączyłam z cukinią, jako godną ich towarzyszką i uzupełnieniem. Do tego pikantna gorgonzola i można się zajadać :)

Zdjęcie - Tagliatelle z cukinią i szparagami w gorgonzoli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200g makaronu tagliatelle
  • 400g białych szparagów
  • 1 nieduża cukinia
  • 100ml śmietanki
  • 50-80g gorgonzoli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz

 

Sposób, przyrządzenia:

Cukinię i szparagi umyć. Szparagom odłamać zdrewniałe końce i obrać resztę. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Jeśli szparagi były grube, poprzekrawać także wzdłuż. Z cukinii skroić cieniutkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw. W dużym garnku wstawić wodę na makaron., gdy się zagotuje, posolić, wrzucić makaron i ugotować al dente. Na patelni rozpuścić klarowane masło i dodać szparagi. Smażyć ok. 4-5 minut do delikatnego zarumienienia. Dodać cukinię i podsmażać kolejne 3 minuty delikatnie mieszając, aby cała cukinia się podsmażyła i zmiękła, ale uważając, aby jej nie porozrywać. Do warzyw wlać śmietankę, wymieszać i wkruszyć gorgonzolę. Ilość sera zależy od upodobań smakowych. Jeżeli sos wyszedłby za gęsty – rozrzedzić wodą z gotującego się makaronu, jeżeli za rzadki – odparować chwilę na dużym ogniu. Doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem. Makaron odcedzić zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania. Dzięki temu makaron będzie wilgotny i zamiast wchłonąć sos, pokryje się nim. Makaron z wodą wymieszać z sosem i warzywami. Podawać natychmiast.

Smacznego!

Zdjęcie - Tagliatelle z cukinią i szparagami w gorgonzoli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów