Tagliatelle z cukinią i szparagami w gorgonzoli
Tak, tak. Znowu szparagi ;) I od razu ostrzegam, że to jeszcze nie ostatni raz w tym sezonie. No cóż… Po prostu wpadłam po uszy. U mnie w domu nigdy nie jadało się szparagów, więc tak naprawdę pierwszy raz ich spróbowałam rok temu. Niestety była to już końcówka sezonu, ja pewnie też coś źle zrobiłam i wyszły włókniste, średnio dobre. Jednak w tym roku… Po pierwszych, pysznych szparagach po prostu przepadłam. Są doskonałe. A dodatkowego smaczka dostają przez to jak krótko są dostępne. Człowiek chce się nacieszyć dopóki są. I właśnie to :nacieszenie się” realizuję. Tym razem za pomocą makaronu w pysznym sosie. Szparagi połączyłam z cukinią, jako godną ich towarzyszką i uzupełnieniem. Do tego pikantna gorgonzola i można się zajadać :)
Składniki:
- 200g makaronu tagliatelle
- 400g białych szparagów
- 1 nieduża cukinia
- 100ml śmietanki
- 50-80g gorgonzoli
- 2 łyżki masła klarowanego
- Gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
Sposób, przyrządzenia:
Cukinię i szparagi umyć. Szparagom odłamać zdrewniałe końce i obrać resztę. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Jeśli szparagi były grube, poprzekrawać także wzdłuż. Z cukinii skroić cieniutkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw. W dużym garnku wstawić wodę na makaron., gdy się zagotuje, posolić, wrzucić makaron i ugotować al dente. Na patelni rozpuścić klarowane masło i dodać szparagi. Smażyć ok. 4-5 minut do delikatnego zarumienienia. Dodać cukinię i podsmażać kolejne 3 minuty delikatnie mieszając, aby cała cukinia się podsmażyła i zmiękła, ale uważając, aby jej nie porozrywać. Do warzyw wlać śmietankę, wymieszać i wkruszyć gorgonzolę. Ilość sera zależy od upodobań smakowych. Jeżeli sos wyszedłby za gęsty – rozrzedzić wodą z gotującego się makaronu, jeżeli za rzadki – odparować chwilę na dużym ogniu. Doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem. Makaron odcedzić zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania. Dzięki temu makaron będzie wilgotny i zamiast wchłonąć sos, pokryje się nim. Makaron z wodą wymieszać z sosem i warzywami. Podawać natychmiast.
Smacznego!